Liiklus on röövinud vähem elusid

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiklusõnnetus nõudis 7 inimelu.
Liiklusõnnetus nõudis 7 inimelu. Foto: Reuters / Scanpix.

Kui vaadata liiklusstatistika tabelite kõige mustemat osa, on aasta kaheksa kuu pilt mullusest helgem – tänavu kaotas liikluses elu 85 inimest, mullu sama ajaga 142.


Kõige enam oli tänavu kaheksa kuu jooksul hukkunuid juunikuus – siis röövis liiklus 20 inimese elu. Mullu juunis sai teedel surma 22 inimest.


Kolm vaala


Politseiameti liiklusjärelevalve ja korrakaitse osakonna politseidirektori Tarmo Miilitsa sõnul on politsei võtnud Rootsilt üle viieaastase liikluspsühholoogia võtte. Nimelt tegutseda süsteemselt viis aastat järjest, tuginedes kolmele vaalale – liiklusjärelevalvele, ennetustööle ja kommunikatsioonile.


Järelevalvesse panustatakse palju enam töötunde ja inimesi, ennetustöö puhul otsitakse järjest uusi koostööpartnereid ja infot edastatakse kindlatele sihtgruppidele.


Sügisel panustatakse mee­dia vahendusel avalikkusega suhtlemisel näiteks helkuritele ja kooli tõttu enam kiiruse mõõtmisele. Talvel aga kiirusele libedal teel ning suvel roolijoodikutele.


«Oleme suutnud need kolm põhimõtet ühte sammu astuma panna, märksa enam sellele jõudu pühendanud ning esimesed tulemused on käes,» nentis Miilits.


Paranemise märgid


Miilitsa sõnul on ka üldine liikluskultuur paranenud. «Kahe aasta eest märgati Tallinna-Tartu maanteel normaalselt või veidi aeglasemalt sõitvaid juhte, sest kihutajad olid teistega võrreldes nii suures ülekaalus,» nentis Miilits. «Praegu hakkavad silma kihutajad, kes peaks siis ka üldise liikluskäitumise paranemisel tahtma liigelda märkide järgi.»


Miilits avaldas lootust, et politseiametnike arvu vähendama ei hakata. «Annaks jumal,» palus ta. «Praegu tuleb ellu viia see viieaastane tsükkel, millest oleme läbimas alles esimest.»


Mitu korda on sel aastal kasvanud ka näiteks sõidukiiruse ületamise eest määratud trahvide ja hoiatuste arv. Nimelt on politseinike töö motiveerimiseks aasta algusest ellu kutsutud tulemuslepingute süsteem, milles kirjas selged eelissuunad.


Tänavu olid nendeks just liiklussurmade ärahoidmine ja vigastatute arvu vähendamine ning kriminaalpolitsei liinis raskete peitkuritegude avastamine.

Kõnekad arvud


Liikluses hukkunuid (8 kuuga)
•    2007 – 142
•    2008 – 85
•    Vahe – miinus 57 ehk 40,1 %
Vigastatuid
•    2007 – 2397
•    2008 – 1582
•    Vahe – miinus 815 ehk 34 %


Allikas: politseiamet

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles