Jalgpallikoondis elas üle kohutava õhtupooliku

Oliver Lomp
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimese poolaja lõpus vigastatud Raio Piiroja asemel mängu tulnud keskkaitsja Andrei Stepanov põrkas kokku                  vastaste tähtmängija Marouane Fellainiga ja kaotas teadvuse.
Esimese poolaja lõpus vigastatud Raio Piiroja asemel mängu tulnud keskkaitsja Andrei Stepanov põrkas kokku vastaste tähtmängija Marouane Fellainiga ja kaotas teadvuse. Foto: AP / Scanpix

Eesti jalgpallikoondise laupäevane mäng pakkus kõike seda, mida viimasel ajal tihti juhtunud ei ole – dramaatika, väravad, rõõmuhetked ja südamevalu.


Käimas oli 83. minut, Belgia lõi seisuks 4:1. Mõne hetke pärast pöördus kõik pea peale. Väravat ei loetud suluseisu tõttu, kuid veelgi olulisem oli see, et esimese poolaja lõpuminuteil vahetusest sekkunud Andrei Stepanov jäi liikumatult eestlaste karistusalasse lebama, Maroane Fellaini oli kogu oma keharaskusega Stepanovi pea peale kukkunud.


«Pavel Londak läks kontrollima, kuid Andrei ei reageerinud,» kirjeldas Bärengrub. «Natuke kõle tunne oli küll pärast edasi mängida. Vahepeal viskasid ikka pilgu platsi kõrvale, et vaadata, kas ta ikka on seal.»


Mängijate reaktsioonid, kui kaaslane elumärki ei näidanud, kippus kangesti meenutama halvimat – jalgpallis on viimasel ajal liiga tihti mängijad traumade tõttu isegi elu andnud.


«Nägime, et ta oli maas ja teadvuseta. Paraku tuli kohe edasi mängida ja kohtumisele mõelda,» kirjeldas Eesti koondise teise värava löönud Andres Oper. «Tuleb tunnistada, et see oli üsna raske. Halb tunne oli küll kogu aeg sees.»


Stepanovi ümber arenesid edaspidi asjad kiirest – meedikud tõid kanderaami platsile ning mängija viidi väljaku kõrvale toibuma. Stepanov oli teadvuseta. Kaitsja, kellega läks kaasa koondise teine arst Kaspar Rõivassepp, viidi otse Liège’i haiglasse.


Belgia asus juhtima


Õnneks tuli Stepanov peagi pärast juhtunut teadvusele ning tema seisund on stabiilne. Ööseks jäi ta kohalikku haiglasse, kus talle tehti põhjalikud uuringud, et teada saada vigastuse ulatus – tohtrid diagnoosisid tugeva peaaju põrutuse.
Eile enne lõunat naasis Stepanov koondise juurde, kuid sõitis esimesel võimalusel Tallinna, kus mängijal tuleb vähemalt kaks nädalat puhata.


«Tahan tänada kõiki, kes minu tervise pärast muret tundsid,» vahendas Eesti Jalgpalli Liidu pressiteenistus Stepanovit. «Vajan praegu puhkust ja rahu.»


Lõppkokkuvõttes võib juhtunut hinnata õnnelikuks, asi võinuks märksa kurvemini lõppeda. Koondise seisukohalt andis õnnetus peatreenerile Tarmo Rüütlile piisavalt mõtlemisainet. Kui lisada, et kindel ei ole ka teise keskkaitsja Raio Piiroja osalemine Bosnia vastu, siis on seis päris õnnetu.


«Lõime küll kaks väravat, kuid mõru maik jäi sellegipoolest suhu. Valgel lehel on palju musti plekke,» nentis Rüütli. «Kuna lõime kaks väravat, siis võiks ju nagu rahul olla, kui fakte ritta pannes, tuleb öelda, et oli üks must õhtu. Kaotasime mängu, kaks mängijat said vigastada, neist üks väga tõsiselt. Pole nagu põhjust rõõmus olla. Mehed on ka pigem pettunud kui rõõmsad.»


Kuigi kaks keskkaitsjat on väljas, märkis Rüütli, et midagi väga katastroofilist sellises olukorras ei ole, kuna lisaks Alo Bärengrubile on kasutada veel Taavi Rähn ning universaalne Ragnar Klavan.


Bärengrubi mäng Belgia vastu jällegi ei pruugi jalgpallifännile liigselt enesekindlust süstida, eestlane oli vähemal või rohkemal määral süüdi kõigis kolmes Belgia tabamuses. Rüütli ei kippunud väga ülekohtune oma mängija vastu olema ning ka Bärengrub ise tunnistas, et tegemist oli keerulise kohtumisega.


«Nad tulid suurte jõududega peale. Raske oli olla mitmes kohas korraga,» lausus ta. «Samas kaitseliin ka pareeris mitu rünnakut.»


Üldiselt oli peaaegu kõigi eestlaste mäng rabe. Avapoolajal jõuti paaril korral küll ohtlikult vastaste värava lähedale, kuid samas anti vastastele liiga palju liikumisvabadust oma kasti lähedal.


Uimaselt alanud mängus hakkas minutite möödudes üha rohkem domineerima kodumeeskond ning belglased said järjest rohkem ka löögile. Korra päästis esimesel poolajal Londak, kuid 39. minutil suutis Wesley Sonck siiski Belgia 1:0 juhtima viia. Belgia üleolek seisnes eelkõige võimsuses. Peapallide võitmisel jäädi võõrustajatele selgelt alla.  


«Nad olid meist füüsiliselt ikka natuke tugevamad,» tunnistas Rüütli. «Mul ei ole võimeid oma mängijaid pikemaks kasvatada.»


Ka Oper tunnistas, et mänguilu jättis soovida.


«Olime avavilest peale üsna närvilised. Ei saanud söötu liikuma, nagu oleks vaja olnud,» rääkis ta.


Teine poolaeg kukkus külalistel juba märksa paremini välja. Kuigi esimesed minutid möödusid tujutult palli veeretades, viigistasid eestlased ootamatult seisu.


Sinisärklased kiigutasid keskväljal palli ning lõpuks mängiti Joel Lindepere läbijooksule, kes aga palli tagasi trahvikasti äärel oodanud Ragnar Klavanile andis.


Viimase pealelöök küll ebaõnnestus, kuid õnneks jõudis pall oma teist mängu Eesti koondise särgis mänginud Sergei Zenjovile, kes ühtäkki avastas, et on täiesti vabaks jäetud. Külma närviga lükkas Zenjov palli väravasse.


«Uskumatu, nagu unistus oleks täitunud,» rõõmustas Zenjov, kes lisas, et maast mängides Belgia suured ja tugevad mängijad ei olnudki nii hirmuäratavad. Zenjovi tunnustas ka ründepartner Andres Oper.


«Sergei oli väga tubli, ta survestas vastasmängijaid päris korralikult,» sõnas Oper.


Eesti võitles lõpuni


Vähe sellest, et Eesti viigistas, 71. minutil ei olnud kaugel ka juhtvärav. Operi kaunist söödust pääses Lindpere belglaste puurilukuga silmitsi, kuid poolkaitsja ei suutnud 350. mängu vaatama sõitnud eestlase rõõmuks võimalust realiseerida.


«Usun, et Lindperel jääb see võimalus veel kauaks ajaks hinge kraapima,» rääkis Rüütli.


«Samas ei tähendanuks selle šansi kasutamine seda, et oleksime ilmtingimata siis selle mängu võitnud, kuna Belgial oli võimalusi päris palju.»


Kui ise ei löö, lüüakse sulle ning paraku pidas see ka seekord paika – Kompany ja Soncki tabamused tegid seisuks 3:1. Kuna Stepanovi õnnetuse ajaks olid Eestil kõik vahetused tehtud, siis jäädi viimasteks minutiteks lisaks vähemusse.


Ometi suutis Operi tabamus teisel üleminutil vahe minimaalseks teha ja seda mängu kauneima väravaga. Äärelt palli saanuna triblas ta kasti lähistelke, vahetas Sander Puriga söötu, sai uuesti palli, keerutas ühest mängijast mööda ning lõi palli värava ettenurka.


«Üldiselt üritasin küll teha täpselt nii nagu välja kukkus,» rääkis Oper. «Pallile võib-olla ei saanud kõige paremini pihta, aga mõte jäi samaks.»


2:3 võõrsil Belgiaga pole iseenesest paha tulemus, kuid Rüütli märkis, et pettumus ilmneb, kui ka Bosnias läheb kehvasti.


«Oleksin pettunud, kui välisreisilt jääksid punktid üldse tulemata,» teatas Rüütli, kes jäi põnevusega Bosnia ja Hertsegoviina ning Hispaania mängu kassetti ootama.

Hinded Eesti koondisele

7 Pavel Londak – Kuigi lasi endale kolm väravat lüüa, hoidis ta mitmel korral suurepäraste tõrjetega eestlasi vee peal.



5 Dmitri Kruglov – Liiga palju tulid belglased just äärest läbi. Valis kehvasti positsiooni. Samas näitas üles võitluslikkust ning lülitus paar korda teisel poolajal ilusti rünnakusse.



4 Alo Bärengrub – Osaline kõigis kolmes sisselastud väravas. Võitles küll kõvasti, kuid sellegi poolest tema üks ebaõnnestunumaid mänge koondises.



5 Raio Piiroja – Enne vigastada saamist jõudis ühel korral vahelelõikega belglaste kiirrünnaku neutraliseerida.



4 Enar Jääger – Nagu Kruglovi puhulgi tulid belglased liiga palju äärtelt läbi. Jäägeri rünnakulülitused ei olnud samuti kiita.



4 Aleksandr Dmitrijev – Poolkaitsjate ja kaitseliini vahel oli belglastel liiga palju ruumi ning just seal peaks Dmitrijev seisma.



6 Ragnar Klavan – Mängis enda jaoks suhteliselt tavapäratul kohal. Esimesel poolajal oli ebakindel, kuid teisel sekkus korralikult kaitsetegevusse. Tema luhtunud löök formeerus ümber esimese värava sööduks.



6 Joel Lindpere – Esimesel poolajal vaata et Eesti parim. Julges palli hoida ning söödud ettepoole olid täpsed. Teisel poolajal oli osaline Eesti esimeses väravas, kuid hiljem väsis. Lisaks jättis seisul 1:1 kasutamata suurepärase võimaluse.



5 Tarmo Kink – Paremal äärel tegutses ebakindlalt. Samas ei saanud ta eespool eriti palli. Kaitseliini ei toetanud piisavalt. Mängu alguses luhtas korraliku võimaluse.



8 Sergei Zenjov – Eesti ava- ning mängu 1:1 viigivärava autor. Survestas Belgia suuri kaitsjaid korralikult ning näitas esimesel poolajal, et tahab väravaid lüüa. 18-aastaselt mängijalt on raske paremat valikmängude debüüti tahta.



7 Andres Oper – Suurepärane meisterlikkus väravasituatsioonis. Samuti andis Lindperele söödu, mis viis viimase väravavahiga silmitsi. Õhus jäi Belgia hiiglaste vastu hätta.



Vahetused:


4 Andrei Stepanov – Belgia teise värava puhul koos Bärengrubiga süüdlane. Kogu mängu ebakindel.



4 Martin Vunk – Tema sekkumisel muutusid Eesti rünnakud veelgi hambutumaks. Samas tuli ta poolkaitsjana ründaja asemele.



5 Sander Puri – Ei saanud palju mänguaega. Teenis kollase kaardi, kuid andis ka teisele väravale hea söödu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles