Eesti piirivalvurid Putini motojõuku riiki sisse ei laseks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori asetäitja Priit Pärkna sõnul ei laseks Eesti piirivalve riiki sisse Venemaa presidendi Vladimir Putiniga seotud marurahvuslikku motojõuku Ööhundid.

Praeguse seisuga ei ole Putini motojõuk üritanud Eesti kaudu Schengeni viisaruumi siseneda.

«Politsei- ja piirivalveamet tõkestab piiriületuse isikutel, kelle kontrollimisel selgub, et nende väidetav riiki sisenemise põhjus ei vasta tegelikkusele. Me ei luba riiki, kui reisimise aeg ja marsruut on ebamäärased ning piiriületajad ei suuda selgelt öelda oma reisi eesmärki,» ütles Pärkna.

Samuti keelab politsei- ja piirivalveamet isikute Eestisse sisenemise juhul, kui on kahtlus, et nende tegevus võib ohustada avalikku korda. «Antud motojõuku me üle piiri ei lubaks,» lausus Pärkna.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Martin Luige sõnul vahetab PPA infot teiste riikide kolleegidega, et olla valmis Vene mootorratturite võimalikeks katseteks ületada Eesti piiri.

Ööhundid kavatsesid sõita Venemaal 9. mail tähistatava võidupüha puhul läbi Euroopa riikide Saksamaa pealinna Berliini, kuid nende ettevõtmist on tabanud järjest tagasilöögid. Poola keeldus tsiklimeestele viisat andmast, Saksamaa aga otsustas tühistada mitmele Ööhundi liikmele antud viisa, viidates ebatäpsustele esitatud andmetes, samuti kartes rahu ja julgeoleku rikkumist.

Motojõuk alustas Moskvast teekonda nädalavahetusel ning tahtis Valgevenest edasi sõita Poolasse, kuid piirivalvurid ei lubanud neid riiki.  Vene valitsusmeelne uudisteagentuur RIA Novosti teatas seejärel, et mootorratturid võivad üritada sõita Berliini poole läbi Soome.

Esmaspäeval üritas kaheksa Ööhuntide liiget siseneda Schengeni tsooni Läbi Leedu, kuid piirivalve ei lubanud neid riiki. Teisipäeval üritas sama veel neli motojõugu liiget, kuid ka nemad ei saanud Leedusse sisse.

Ööhuntide algne eesmärk oli sõita 6000 kilomeetrit Punaarmee jälgedes, läbides Valgevene, Poola, Tšehhi Vabariigi, Slovakkia ja Austria ning jõuda Berliini, et tähistada seeläbi 70. aasta möödumist sündmusest, mida Venemaa peab võiduks Suures Isamaasõjas. Üritus kannab nime «Võidu teed».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles