Liibanoni suunduvad kaitseväelased läbivad viimase väljaõppe

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväe embleemid
Kaitseväe embleemid Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Eesti jalaväerühm ja ülejäänud kontingendi koosseis osalevad sel ning järgmisel nädalal Soomes Pori jalaväebrigaadi juures läbiviidaval väljaõppel enne suundumist ÜRO rahuvalvemissioonile Liibanoni mai lõpus.

«Viimati teenisid Eesti jalaväelased Liibanonis pea kakskümmend aastat tagasi, meie kaitseväelaste jaoks on oluline, et nad saaksid parima väljaõppe võimalikult realistlikes tingimustes ning neil oleks ülevaade olukorrast, mis praegu kohapeal ees ootab,» ütles Eesti kontingendi ülem kapten Mario Lementa, kelle sõnul on jalaväerühma väljaõpe Soomes olnud intensiivne ja situatsioonipõhine.

Samuti aitab väljaõpet tõhustada Pori jalaväebrigaadi Säkylä väljaõppealale loodud imiteeritud ala, mille taristu jäljendab võimalikult täpselt piirkonda, kus Eesti sõdurid teenima asuvad, seisis kaitseväe pressiteates.

«Paljudel meie sõduritel on olemas varasem kogemus sõjalistelt operatsioonidelt. Kui lisame siia soomlaste rahuvalveoskused ja head väljaõppetingimused võime olla kindlad, et meie kaitseväelased on Liibanonis teenimiseks saanud korraliku ettevalmistuse,» ütles Lementa, kelle sõnul saab oma ülesannetega hästi hakkama ka suures osas reservväelastel põhinev Soome kontingent.

Varem on missiooniks valmistuv Eesti kontingent läbinud relvastuse täiendkoolituse ning jao- ning rühmataseme konventsionaalse väljaõppe, mille raames harjutati patrullide läbiviimist, varitsuste püstitamist, vaatluspostide väljapanemist, kontakti vastasega, kiirrünnakut, mehhaniseeritud rännakut ning tegevust hoonestatud alal. Lisaks on kontingent saanud missioonispetsiifilise väljaõppe. Samuti on Soomes läbinud tüübikoolituse soomuki- ja maastikumasinajuhid.

Sel ja järgmisel nädalal harjutatakse Säkyläs Soome kaitseväe instruktorite käe all, et lihvida ning ühtlustada oskusi, mis varem omandatud. Lisaks osaletakse laskeharjutustel.

Eesti kontingendi staabiohvitserid läbisid lõppeval nädalal staabiharjutuse, mille käigus tuli operatsiooni piirkonda suunduvate Soome ja Iiri kaitseväelastega harjutada staabitööprotseduure.

Suurema osa Liibanoni suunduvast Eesti kontingendist moodustab rühmasuurune üksus ja selle toetuselement, mis on komplekteeritud peamiselt Scoutspataljoni A-kompanii baasil. Enamus kontingendi kaitseväelastest on eelneva sõjalise operatsiooni kogemusega. Kontingendi ülem on kapten Mario Lementa ja rühmaülem nooremleitnant Janari Jaanso.

Eesti panustab ÜRO rahuvalvemissioonile Liibanonis (UNIFIL) osaleva Soome-Iiri ühispataljoni (FINIRISHBAT) koosseisus jalaväerühma suuruse üksuse ja staabiohvitseridega. Üksuse ülesanneteks on vaatlus, patrullid, kontrollpostide mehitamised rahuvalvealased operatsioonid. Samuti tehakse koostööd Liibanoni relvajõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles