Vaata konverentsi: «Appi, mu mees armastab mind!»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees teeb täna otseülekande emadepäevale pühendatud konverentsilt «Appi, mu mees armastab mind!», kus otsitakse vastuseid küsimusele, miks on armastusest rääkimine ühiskonnas tabu, miks Eesti naine ei tea, et mees temast hoolib, ning miks ema isale tegelikult meeldib.

Konverentsi korraldava sihtasutuse Väärtustades Elu juht Kaia Kapsta-Forrester selgitas, et konverentsi pealkirjaks andis idee mõned kuud tagasi avalikustatud Eesti meeste hoiakute ja käitumise uuring, millest selgus, et Eesti mees igatseb oma ellu enim armastust, kodu ja lapsi. «Kui vaadata, millist vastukaja said selleteemalised uudised Eesti avalikkuses, võib oletada, et selline mõte tuli üllatusena väga paljudele,» lausus ta sihtasutuse teatel.

Tema sõnul tahetakse konverentsiga ümber lükata levinud arvamus, et mehi motiveerib eelkõige raha ja perekonna eest hoolitsemine on teisejärguline. «Reaalsus on ikkagi see, et õnneliku ja kauakestva perekonna põhialuseks on armastus, austus ja teineteisemõistmine, mida hindavad ühtmoodi kõrgelt nii mehed kui naised. Sellest lihtsalt avalikult ei räägita, millest on väga kahju,» ütles Kapsta-Forrester, kelle sõnul soovitakse konverentsiga seda muuta.

Kella 10–14.15 kestval konverentsil võtavad sõna poliitik Siim Kallas, iluuisutamistreener Anna Levandi, graafik Marko Mäetamm, pastor Aamo Remmel, aasta ema Helve Särgava, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna, psühhiaater Andres Sild, arst Kristjan Pomm, näitleja Elisabet Reinsalu ning teoloog Vello Salo. Paneeldiskussioonis arutlevad naisliidu esinaine Siiri Oviir, endine riigikontrolör Mihkel Oviir ning Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma koos abikaasa Egle Viilmaga küsimuse üle, miks Eesti naine ei tea, et mees temast hoolib.

Konverentsi avakõneleja Siim Kallase sõnul teeb ema meist inimese, kuid seda ainult siis, kui isa teda armastab. «Oma elus olen kogenud, et perekond on inimeseks olemise veetluse tähtsaim võti. Isa ja ema annavad sulle enesekindluse ja jõu saavutada edu ning lohutavad, kui sa väsid või läbi kukud,» märkis ta ja lisas, et kui mees on andnud naisele kord lubaduse teda armastada, siis ta peab seda lubadust ka pidama. «Elu võib olla heitlik, kuid mehe vastutus oma abikaasa ees on suurem – neil kahel, emal ja isal, on võime luua elu. See ongi armastuse saladus.»

Konverentsil sõnas Siim Kallas, et elus on palju armastust, sest arm on see, mis tihti ka raskustest välja aitab. Oma emale ja isale mõtleb poliitik tihti ka praegu. «Saatus oli nende suhtes karm ja ebaõiglane,» kõneles Kallas. «Meie lapsed oleme põhimõtteliselt igavesti võlgu oma vanematele - eriti emadele, sest neil pole oma laste murede eest kuskile taganeda. Eriti suur on see võlgnevus meie põlvkonnal.»

Siim Kallase sõnul on ikka on ema see, eks peab loobuma huvitavatest kohtumistest ja kes ei saa lubada endale meelahutusi, sest kodus on lapsed. «Millal mõistavad lapsed ema vastutuse kogu suurust? Millal mõistame seda meie, mehed? Millal jagame nendega seda vastutust? Tänapäeva ühiskond kehitab õlgu, kui emad kasvatavad oma lapsi üksi, seda peetakse tavaliseks.»

Paneeldiskussioonis ütles naisliidu esinaine Siiri Oviir, et nii naised kui mehed ootavad õrnu sõnu, kuid naiste jaoks on tähtis see, et mehed neid toetaks ning aitaks. «Naistele meeldib see, kui nad saavad oma meeste peale kindlad olla. Minule meeldib näiteks see, kui mees on minust targem,» sõnas ta. «Soorollide järgi on nii, et mees avaldab naisele armastust. Naine on n-ö passiivne vastuvõtja. Paljud mehed aga ootavad, et see oleks vastupidi,» lisas endine riigikontrolör Mihkel Oviir.

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Urmas Viilma nentis, et armastus on paljuski otsus. «Paaridelt ei küsita altari ees seda, kas nad juba armastavad või on armunud; neilt küsitakse, kas nad tahavad armastada ja teineteisele truuks jääda läbi rõõmude ning kannatuste,» lausus Viilma. «Suhtesse minnes asutakse ühiselt teekonnale ja see on kui vastupidavussport, mida peab väga pikaks ajaks jaguma,» lisas ta ja sõnas, et loomulikult on suhtes ka romantikat, kuid see peitub peamiselt pisiasjades. Viilma sõnul võib paarisuhtes juhtuda ka seda, et kaks inimest, kes on pikka aega koos olnud, suudavad kõneleda keeles, mida on pealtvaatajatel raske mõista.

Kuidas tõlgendavad aga naised seda, et mees neid armastab? Urmas Viilma abikaasa Egle vastas, et armastus peitub pisiasjades. «Meie peres ei esine armastuse avaldamist liiga palju ja seda ma ei ootagi. Kindlasti ei seisne armastus ülevoolavates sõnades, vaid pisikestes märguannetes – käes kinni hoidmine, hommikune musi, helistamine, kui tööl peaks kauem minema,» märkis ta. Egle Viilma lisas, et tema võtaks «appi» konverentsi pealkirja eest ära ja ütleks, et tema mees armastabki teda. «Ma tajun seda iga päev. See on väga eriline tunne, kui mees sind armastab,» ütles ta.

Küsimusele, kas poliitilisel tasandil saaks midagi ära teha, et mehed tajuksid armastust, vastas Siiri Oviir, et muutused peavad algama ühiskonnast. «Me räägime traditsioonilisest abielust, aga milline see tänapäeval on? Paljud naised kasvatavad lapsi üksi või kasvatatakse koos, kuid ei olda abielus. Kasvatatakse koos, armastatakse teineteist, elatakse koos – hea küll. Naisena võin ma aga öelda, et naine vajab kindlustunnet, mida abielu pakub.» Oviir lisas, et armastuse poolt suhtes pole võimalik seadusega muuta. Saab muuta reegleid, kuid emotsionaalsel tasandil pole sellest kasu.  

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna sõnul vaevab Eestit lastepõud, sest emad ja tulevased emad ei tunne end piisavalt armastatuna. «Nagu viimased uuringud kinnitavad, on selline mees, kes oma naist armastab, olemas. See on kõige tavalisem Eesti mees. Meil ei ole emotsionaalset põhjust ei emade- ega lastepõuaks. Reeglina mitte,» ütles ta.

Tsahnka sõnul on materiaalsete probleemidega päris palju tegeletud, kuigi pikk tee on veel ees. «Armastust Eestis on. Armastavaid mehi on. Tuleb lihtsalt julgustada neid oma naistele armastust avaldama. Ja põuale järgneb titevihm,» lisas ta.

KONVERENTSI KAVA

10.00 – 10.03 Sissejuhatus Hannes Hermakülalt

10.03 – 10.20 Poliitik Siim Kallas «Miks ema isale meeldib?»

10.20 – 10.40 Iluuisutreener Anna Levandi «Emaksolemine nõuab pidevat treeningut»

10.40 – 11.00 Graafik Marko Mäetamm «Armastuse kunst – naine»

11.00 – 11.10 Intervjuu nelja täiskasvanud lapse isa ja Viljandi baptistikoguduse pastori Aamo Remmeliga

11.10 – 11.50 Paneeldiskussioon «Miks Eesti naine ei tea, et mees temast hoolib?»

11.50 – 12.10 Kohvipaus

12.10 – 12.30 Aasta ema 2014 Helve Särgava «Mida mina temalt oota(si)n?»

12.30 – 12.50 Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna «Armastuse relv – mees»

12.50 – 13.10 Psühhiaater Andres Sild «Kes armastab, ei löö»

13.10 – 13.30 Arst Kristjan Pomm «Appi, ma armastan oma naist!»

13.30 – 13.50 Näitleja Elisabet Reinsalu «Kõik võivad, aga üks peab (armastama)!»

13.50 – 14.10 Teoloog Vello Salo «Armastusest, mis ei lõppe iialgi»

14.10 – 14.15 Konverentsi lõppsõna Hannes Hermakülalt

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles