Õiguskantsler ei tuvastanud uue lastekaitseseaduse sätetes vastuolusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õiguskantsler Ülle Madise.
Õiguskantsler Ülle Madise. Foto: Mihkel Maripuu

Uue lastekaitseseaduse vastu võitlev MTÜ Eesti Vanemad pöördus mullu novembris õiguskantsleri poole, kuna nende hinnangul on mõned uue seaduse sätted vastuolus ÜRO lapse õiguse konventsiooni ja põhiseaduse sätetega – õiguskantsler aga vastuolusid ei täheldanud.

Ühing märkis oma pöördumises, et vastuvõetud eelnõu selles osas, kus räägitakse lapse heaolust, ei mainita perekonda üldse, mis astub ebakõlasse mitte ainult ÜRO konventsiooni preambuliga, vaid ka konventsiooni artiklitega, kus räägitakse lapse perekondlike suhete ja nende säilitamise tähtsusest. Samuti pole lastekaitseseaduses fikseeritud lapse õigusi oma vanematele, kuigi lastekaitseseadus peab peegeldama kõiki ÜRO konventsiooniga sätestatud lapse põhiõigusi.

Ühing juhtis õiguskantsleri tähelepanu ka asjaolule, et uues lastekaitseseaduses puudub selge vaidlustamise kord lastekaitsetöötaja toimingute üle ning avaldaja palub kontrollida seaduse õiguslikkuse vastavust perekonnaseaduse suhtes. Ühingu hinnangul ei ole sisuliselt mitte ühtegi MTÜ Eesti Vanemad  ja MTÜ Ühendus Emade ja Laste kaitseks tehtud ettepanekutest lastekaitseseaduse eelnõu koostamisel arvestatud, seejuures ei ole arvestamata jätmist ühendustele ka selgitatud.

Õiguskantsler analüüsis MTÜ avaldust ning jõudis seisukohale, et MTÜ poolt välja toodud lastekaitseseaduse sätted ei ole osutatud osas vastuolus konventsiooni ega põhiseadusega. Samas ei välistanud õiguskantsler, et kõik õigusnormid ei hakka sel viisil ja moel tööle, nagu seadusandja on soovinud. «Seetõttu on võimalik, et tulevikus tekivad praktikaprobleemid, mis võivad viia ka põhiseadusevastasuseni,» leidis õiguskantsler oma vastuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles