Andrei Hvostov: Kaido Jaanson suhtus üliõpilastesse nagu võrdväärsetesse

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Kaido Jaanson.
Ajaloolane Kaido Jaanson. Foto: Henn Soodla/Pärnu Postimees

Kirjanik Andrei Hvostov meenutas suure austusega oma õppejõudu, eile lahkunud ajaloolast ja politoloogi Kaido Jaansoni. «Ta oli legendaarne selle poolest, et suhtus üliõpilastesse nagu võrdväärsetesse, seda isegi võib-olla üleliiagi,» mõtiskles ta.

Näiteks oli talle võimalik anda järelvastamise korras eksamit ja arvestusi õllerestoranis Humal. «Ma tean mitmeid, kes seda võimalust ka kasutasid,» märkis Hvostov.

Jaanson andis Hvostovile 20. sajandi ajalugu. «Kui ma viimastel semestritel hakkasin ajakirjanduslikult tegevaks, esitades välispoliitilisi analüüse erinevatele väljaannetele, siis need tekstid põhinesid umbes 70 protsendi ulatuses Kaido loengutel,» meenutas kirjanik. «Ei märganud talle selle eest aitäh öelda, liiati honorari jagada.»

Jaanson oli seotud ka Rahvusvaheliste Suhete Ringiga ning Hvostovi arvates tulid just sealt õige mitmed hilisemad välispoliitika kommenteerimisega endale leiba teenivad inimesed. «Nii et ma olen Kaidole ikka igatpidi tänu võlgu,» sõnas ta.

Hvostov lisas, et Jaanson oli üldiselt suhteliselt morniilmeline mees, kes kõndis rahutult mööda raamatukogu siia ja sinna. Ent tema laud, mille taga ta töötas, oli täis kõiksugu paberilehti - täis kirjutatud, puruks rebitud, kokku kägardatud. «Oli näha, et inimene töötab kirega,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles