Karmo Tüür: Kaido Jaanson oli õpetaja tervele põlvkonnale ajaloolastele ja politoloogidele

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane ja politoloog Kaido Jaanson.
Ajaloolane ja politoloog Kaido Jaanson. Foto: Peeter Langovits

Süsteemsus ja lakkamatu valmisolek õppida midagi uut – need on märksõnad, mis professor Kaido Jaansoni meenutades koheselt politoloog Karmo Tüürile meenuvad.

«Olles olnud nii tema tudeng, juhendatav kui ka hilisem kolleeg, oli mul võimalik kõrvalt jälgida meeletut töövõimet ning kasutada tema poolt alla joonitud ja kõrvalmärkusi täis kirjutatud tekste,» meenutas Tüür. «Isegi elu viimaste aastate tervisehädadest suutis ta rääkida hämmastava analüütilisuse ja terviklikkusega.»

Tüüri sõnul valmistas Jaanson oma kohtumisi detailideni ette ka siis, kui sõbrad ja kolleegid teda pansionaadis külastasid.

Sisuliselt kogu oma elu ülikoolis töötanud Jaanson oli Tüüri sõnul õpetaja selle sõna kõige ehedamas tähenduses. Tema loengutest räägitakse siiani legende ning ka möödaminnes peetud vestluses suutis ta olla kaasahaarav ja valgustav.

Peamine on Tüüri sõnul aga siiski see, et Jaansoniga koos said targemaks terve põlvkond ajaloolasi ja politolooge. Nakatav huvi rahvusvaheliste suhete vastu ja Rahvusvaheliste Suhete Ringi tegevusele kaasaaitamine on mõjutanud väga paljusid nii neist, kes on end juba tõestanud teaduses, poliitikas, ajakirjanduses, diplomaatias jne, kui ka neid, kes on alles oma unistusi teostamas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles