Sarkozy: Jalta on möödas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Venemaa riigipea Dmitri Medvedev 12. augustil toimunud kohtumisel.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy ja Venemaa riigipea Dmitri Medvedev 12. augustil toimunud kohtumisel. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liidu eesistujamaa Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy sõidab täna visiidile Moskvasse, et kohtumisel Venemaa riigipea Dmitri Medvedeviga tugevdada habrast relvarahulepingut.


Sarkozyd saadavad visiidil Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ja euroliidu välispoliitika juht Javier Solana, vahendas AFP.

Prantsusmaa ametnike kinnitusel tuleb kohtumisel arutlusele Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE sõjaliste vaatlejate ja rahvusvahelise politseimissiooni lubamine separatistlikesse Abhaasiasse ning Lõuna-Osseetiasse, mille sõltumatust rahvusvahelisel tasandil on Venemaa kõrval tunnistanud ainult Nicaragua.

Venemaa viitab «täiendavatele julgeolekumeetmetele» ja keeldub oma vägesid Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast välja viima, mis pole meeltmööda aga lääneriikidele, mis on tunnustanud Gruusia territooriumi suveräänsust, kirjutas lefigaro.fr.

Venemaa on kinnitanud, et viib väeüksused puhvertsoonist välja ainult juhul, kui piirkonda saabuvad rahvusvahelised sõjalised vaatlejad ja politseijõud. Samuti nõuab Venemaa Gruusialt mittekallaletungilepingu allkirjastamist.

«Mõjusfääride taastekkimine on vastuvõetamatu. Jalta on möödas,» ütles Sarkozy kohtumisele eelnenud pressikonverentsil, viidates 1945. aastal toimunud konverentsile, kus USA, Suurbritannia ja NSV Liidu liidrid leppisid kokku Teise maailmasõja järgse Euroopa ja Aasia jaotamises.

Pärast kohtumist Medvedeviga sõidab Sarkozy Gruusiasse, kus ta kohtub president Mihheil Saakašviliga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles