Afgaani lapsed saavad laari Eesti õpilaste tehtud mänguasju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskkooliõpilased Brent Mööl (vasakult), Hannus Luure ja Alexander Vein toimetasid Tallinnast Paldiskisse Scoutspataljoni Rocca al Mare kooli õpilaste valmistatud mänguasjad, et need Afganistani lastele saata.
Keskkooliõpilased Brent Mööl (vasakult), Hannus Luure ja Alexander Vein toimetasid Tallinnast Paldiskisse Scoutspataljoni Rocca al Mare kooli õpilaste valmistatud mänguasjad, et need Afganistani lastele saata. Foto: Liis Treimann

Kui paljudes koolides meisterdavad õpilased tööõpetustundides puust lusikaid või praelabidaid, valmistasid Rocca al Mare kooli õpilased hoopis mänguasju, et kinkida need kõige nõrgematele – Afganistani lastele.



11. klassi õpilased Hannus Luure, Brent Mööl ja Alexander Vein viisid eile kolme pappkasti jagu mänguasju Paldiskisse Scoutspataljoni, et anda need üle sõjaväelastele, kes lelud Afganistani Helmandi provintsi toimetavad.

«Ma usun, et ega nad kurvad ikka ei ole,» vastas Mööl küsimusele, kuidas võiksid Afganistani lapsed mänguasjad vastu võtta.

Lelude meisterdamist alustasid 7.–9. klasside õpilased mullu augustis, kui hakkasid välja mõtlema, millised need mängud või mänguasjad olla võiksid. Lisaks loovust arendavatele puust mängudele meisterdati ka pehmeid kaisuloomi.

Novembriks kohale

Need ei ole keerulised ega vaja pikki keerulisi reegleid või selgitusi. «Ja kui ongi selgitusi vaja, siis on need ära seletatud piltide näol,» ütles Vein.

Enne mänguasjade valmistamist tutvusid noored Afganistani ajalooga ning ka sellega, millistes tingimustes need lapsed tegelikult elavad.

«Usun, et need mänguasjad suudavad muuta maailma natukene paremaks,» rääkis Vein.

Südame alt võttis kõhedaks ka siis, kui poisid kuulsid, et praegu ei ole sõjakoldes, Helmandi provintsis tegelikult mitte ühtegi kooli. Sestap ei ole ka päris selge, kuidas need mänguasjad lastele laiali jaotatakse.

Scoutspataljoni kaplani Arvo Orava sõnul saadetakse mänguasjad teele järgmisel nädalal ja Afganistani peaksid need jõudma novembris.

Mänguasjad ei ole keerulised ja Veini sõnul liigitaks ta need üldmõiste alla arendavad: suurem osa neist edendavad loogilist mõtlemist ja näpuosavust.

Väikelastele ja vanuritele

«Eks ikka käis läbi ka nali, et võiks puust püsside makette teha, aga loomulikult see nali naljaks jäigi,» ütles Vein. Nii on mänguasjade hulgas hoopis erinevaid klotse, mida puust kasti mahutada, või kas või vurre.

«Nendega saavad mängida kõik, kes on ühe- kuni 99-aastased,» lisas Vein.

Mänguasjade meisterdamine ei ole aga Rocca al Mare õpilastele mitte esmakordne tegevus. See projekt sai alguse möödunud aastal, kui nii Luure, Mööl kui ka Vein osalesid Eesti esindajatena Serbia Punase Risti korraldatud noortelaagris. Samuti on nad teinud mänguasju pimedatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles