Õiguskomisjon ei pea politsei- ja piirivalveameti lõhkumist targaks mõtteks (1)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas, siseminister Hanno Pevkur ning politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher külastamas Eesti kagupiiri.
Peaminister Taavi Rõivas, siseminister Hanno Pevkur ning politsei- ja piirivalveameti juht Elmar Vaher külastamas Eesti kagupiiri. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Riigikogu õiguskomisjon arutas kollektiivset pöördumist eraldi ametkonnana tegutseva piirivalve taastamiseks ning leidis, et tugev piirivalve on riigi julgeolekule tähtis ning pole mingit kindlust, et politsei- ja piirivalveameti lõhkumine tugevdaks piirivalvet.

«Meil ei ole täna selget alust väita, et olemasoleva ameti lõhkumine aitaks tugevdada toimivat piirivalvet ning julgeolekuküsimustes ei tohi kindlasti eksperimenteerida,» ütles õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof.

Pikhofi sõnul tuleb ühendameti juhtidel tagada see, et organisatsioon oleks tõhus nii politsei ülesannete täitmisel kui ka tugeva piirivalve tagamisel ning õiguskomisjon kavatseb ka tulevikus sellel silma peal hoida.

Komisjoni esimees märkis, et riigikontroll plaanib 2016. aasta alguses valmis saada auditi, milles annab hinnangu, kuidas on politsei- ja piirivalveameti ühendamine ning selleks tehtud reformid mõjutanud asutuse põhieesmärkide täitmist.

Õiguskomisjoni istungil osalenud siseminister Hanno Pevkur ning politsei- ja piirivalveameti peadirektor Elmar Vaher toetasid praeguse ühendameti jätkamist. Mõlemad rõhutasid, et piirivalvurite ja politseinike olemine ühise juhtimise all ja nende tihe koostöö on parim viis tugevaks piirivalveks ja korrakaitseks ning riigi julgeoleku tagamiseks.

Vaher rääkis komisjoni istungil, et piirivalvuri töö piiril on samasugune kui see oli enne politseiameti ja piirivalveameti ühendamist. Ta lisas, et piirivalvuri keskmine palk on alates 2009. aastast tõusnud 377 eurot, paranenud on nende tehniline varustatus ning, et viimase nelja aastaga on piirvalvurite rahulolu organisatsiooniga oluliselt kasvanud.

Riigikogu juhatus võttis eraldiseisva piirivalve taastamist taotleva pöördumise menetlusse 12. jaanuaril. Piirivalveameti endise peadirektori ja kaitseväe endise juhataja Tarmo Kõutsi ning Tartu ülikooli emeriitprofessori Ülo Vooglaiu algatatud pöördumine kogus 3572 toetusallkirja. Kõuts osales ka tänasel õiguskomisjoni istungil.

«Peame vajalikuks, et taastatakse piirivalve kui riiklik relvastatud organisatsioon siseministeeriumi valitsemisalas. Selle põhiülesanneteks oleks riigipiiri kaitsmine, välispiiri valvamine, piiri vägivaldse muutmise takistamine, piirirežiimi tagamine ning Eestit külastavate välismaalaste riigis viibimise seaduslikkuse kontrollimine,» seisab pöördumises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles