Kukk: majutusasutuste käibemaks lubaks tõsta õpetajate ja politseinike palka

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Reformierakonna peasekretäri, riigikokku kuuluva Martin Kuke sõnul võimaldaks majutusasutuste käibemaksusoodustuse kaotamine tõsta 5,7 protsendi võrra õpetajate, politseinike ning kultuuri- ja sotsiaaltöötajate palka.

Kukk ütles riigieelarve strateegia arutelusid kommenteerides, et avaliku sektori palgatõus hakkab praeguse kokkuleppe kohaselt olema inflatsioonimäär miinus üks protsent kõigi haldusalade palgafondist. Täiendavate sammudeta tähendaks see tema sõnul, et järgmise nelja aasta jooksul avaliku sektori palgad ka kriitilistes sektorites ei kasvaks.

Palgatõus on tema sõnul võimalik, kui koalitsioon otsustab majutusasutuste käibemaksusoodustuse kaotada. Soodustuse kaotamine on tekitanud koalitsioonis vaidlusi ja näiteks Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus teatas eile, et pole käibemaksu tõstmisega 20 protsendile nõus.

Kuke sõnul on valitsusel lihtsustatult kaks valikut: kas loobuda käibemaksuerisuse kaotamisest ja sellega koos ka avaliku sektori töötajate palgatõusust või kaotada soodustus ja palku tõsta. Käibemaksusoodustuse täielik kaotamine ehk majutusasutuste käibemaksu tõstmine üheksalt 20 protsendile tooks 2019. aastal eelarvesse 24,9 miljonit eurot. «Selle arvelt saaks läbivalt politseinike, õpetajate, kultuuri- ja sotsiaaltöötajate palka tõsta 5,7 protsenti lisaks inflatsioonimäärale,» ütles ta.

Valitsuskabinet jätkab riigieelarve strateegia arutelu neljapäeval. Senise info kohaselt peaksid kokkulepped tehtud olema mai keskpaigaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles