Pentus-Rosimannus Ämaris: NATO hävitajate kohalolek Eestis on tugev sõnum alliansi ühtsusest

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus koos Marko Mihkelsoni ja Riho Terrasega.
Keit Pentus-Rosimannus koos Marko Mihkelsoni ja Riho Terrasega. Foto: Ardi Hallismaa / Kaitsevägi

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus tänas Ämari lennubaasis NATO õhuturbemissiooni rotatsiooni üleandmistseremoonial liitlasvägesid ja Eesti Kaitseväge professionaalse koostöö ja teenistuse eest alliansi, ja eriti Eesti, julgeoleku tagamisel.

«Liitlased on Eestis kohal ning see on selge sõnum NATO ühtsusest ja valmisolekust,» lausus Pentus-Rosimannus. «Venemaa õhuvägede tegevus meie regioonis on võrreldes 2013. aastaga kordades intensiivsem. Alliansi õhuruumi kaitsmine Ämarist tugevdab nii Eesti julgeolekut kui NATO kollektiivkaitset tervikuna,» lisas ta.

Välisminister Pentus-Rosimannus avaldas tänu rotatsiooni lõpetavale Hispaania üksusele ja tervitas Ühendkuningriigi kuninglikke õhujõude, kes on õhuturbemissiooni üle võtmas. «Oleme hakanud Eestis NATO ülelende nimetama vabaduse hääleks. Me teame selle väärtust ja hindame seda väga,» sõnas välisminister. «Ühendkuningriigid ja Hispaania on meie olulised liitlased. On hea meel, et Eesti julgeolekualane koostöö Ühendkuningriikidega jätkub pärast sõjalist missiooni Afganistanis. Samuti kinnitab Hispaania osalus Balti riikide õhuturbe tugevdamises, et alliansis panustatakse ühtsetesse väljakutsetesse kollektiivselt,» lisas välisminister.

NATO Balti õhuturbemissiooni 38. rotatsioonil teostavad maist kuni septembri Eestis, Lätis Leedus ja Poolas õhuturvet Belgia, Itaalia, Norra ja Ühendkuningriigid. Ämari lennubaasist valvavad piirkonna taevast neli Ühendkuningriigi hävitajat Eurofighter Typhoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles