Urmas Sukles: Reformierakonnas on jõutud punkti, kus oleme asunud «ära panema»

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Sukles.
Urmas Sukles. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Haapsalu linnapea, reformierakondlane Urmas Sukles on vastu majutusasutuste käibemaksu tõstmisele, kritiseerides vastandumist, justkui elaksid majutusasutuste töötajad õpetajate arvelt.

«Sõbrad, kuidas oleme Reformierakonnas jõudnud punkti, kus oleme asunud Ära Panema. Muul viisil ei saa seda viimaste päevade irooniat ja vastandumist nimetada. Mis mõttes elab hotelliadministraator õpetaja arvelt?» kirjutas Sukles Facebookis.

Nimelt ütles reformierakondlasest riigikogu liige Martin Kukk eile Postimehele, et majutusasutuste käibemaksusoodustuse kaotamine võimaldaks 5,7 protsendi võrra tõsta õpetajate, politseinike ning kultuuri- ja sotsiaaltöötajate palka.

«Hea küll, käib koalitsioonisisene positsioonivõitlus hea ja halva maitse piiril. Aga kuskil on ju olemas ka ettevõtja ja tema käest palka saav inimene. Tihti just Tallinnast väljaspool. Miks me tahame talle ära panna ja teda vastandada riigiteenistujaga,» märkis ligi 15 aastat Reformierakonda kuulunud Sukles.

«Kohati nagu tundub, et võetakse kuulda, siis võtad lehe lahti ja saad teada, et hotellitöötaja elab õpetaja arvelt. Solvav.»

Reformierakondlase arvates on suur ja Eesti jaoks ülioluline majandusharu vahetult enne turismihooaega aetud stressi ning inimesed koostavad appikarjeid Toompeale ja kutsuvad saadikuid vaibale. «Kohati nagu tundub, et võetakse kuulda, siis võtad lehe lahti ja saad teada, et hotellitöötaja elab õpetaja arvelt. Solvav.»

Ta tõi välja, et see et Eestit külastab aastas kümmekond miljonit inimest ja iga viies jääb siia ka ööseks, on kohaliku ettevõtja kahe aastakümne pingutuste vili. Kui 15 aastat tagasi ei oleks Tallink hakanud tegema oma hullumeelseid investeeringuid, oleks Eesti arengutee olnud teine, leidis Sukles.

«Selliseid edulugusid, aga väiksemas mahus on mitmes maakonnas. Valdavalt on tegemist Eesti väikeettevõtja, Reformierakonna toetaja, valija sõbraga. Pole vaja temast loobuda. Tema saab hakkama, aga kas meie ka saame?» kirjutas Sukles.

Sellest tulenevalt on Suklesel enda sõnul mitu huvide konflikti. «Olen erakonna liige, olen majutusasutuse kaasosanik, takkaotsa olen veel väikese linna linnapea samuti. Väikese linna linnapeana ja oma maakonna patrioodina tean ma päris hästi, miks ja kes meile siia Haapsalllu ja Läänemaale tulevad ja miks osad ei tule.»

Haapsalu linnapea ja spaahotelli Fra Mare omanikuna tõi ta välja ka, et kui 2009. aastal suurendati majutustes käibemaksu viis protsenti, kukkus Fra Mare käive seoses masu ja turuvõitlusega 20 protsenti, ka palgafond vähenes sama palju. «Ärikasum vähenes samapalju kui maksime riigile lisandunud käibemaksu ehk oma kasumi arvelt toitsime riiki ja jätsime investeerimata olmesse ja inimestesse,» ütles Sukles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles