Saarts: valimisea langetamisest ei võida ega kaota keegi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts.
Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

Tallinna ülikooli politoloogi Tõnis Saarts ütles, et ükski erakond valimisea langetamisest ei võida ega ka kaota, sest valimisea langetamine puudutab vaid 2 protsenti valijaskonnast ehk umbes 20 000 inimest.

Saartsi arvates on sellel sammul pigem sümboolne tähendus andes mõnevõrra märku Eesti uuenduslikkusest, vahendab ERRi uudisteportaal ETV saadet «Terevisioon».

Saatsi sõnul jääb uuringute järgi jääb Eesti noorte kodanikukompetents Euroopas kindlasti esitosina sekka.

Küsimusele, millised poliitilised jõud sellest muudatusest kõige rohkem võita võiks, vastas ta, et selline mõju praktiliselt puudub.

Saartsi sõnul tuleb arvestada ka sellega, et kui noored saavad kohalikel valimistel hääleõiguse, siis selle saavad ka mittekodanikest noored.

Keskerakond ei toeta

Keskerakond teatas, et ei plaani osa võtta parlamendis lõpphääletusele tulevast Eesti vabariigi põhiseaduse muutmisest, millega langetataks kohalike omavalitsuste valimiste valimisiga tänaselt 18. eluaastalt 16. eluaastale. Riigikogu liikme Tarmo Tamme hinnangul ei saa Keskerakond antud eelnõule oma poolthäält anda seetõttu, et tegemist on pooliku lahendusega, mis noorte kaasamist tegelikkuses ei suurenda.

«Kui 16. aastane saab valimisõiguse, peaksid laienema ka teised õigused ja kohustused. Tänane lahendus on aga selgelt poolik. Me anname noortele valimisõiguse, kuid samas puudub neil kandideerimisõigus. Kuidas suurendab see nende kaasatust ühiskonnas? Keskerakonna ettepanek on tagada noorte suurem kaasatus läbi volikogude töösse kaasamise. Siis on noortel ka sisuliselt võimalik midagi muuta,» sõnas Tarmo Tamm, kelle sõnul on küsimus, kas tegemist on niivõrd tähtsa probleemiga, et selleks tuleb muuta põhiseadust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles