Samost: venekeelse hariduse jätkumise teemat juhitakse Kremlist

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anvar Samost
Anvar Samost Foto: Peeter Langovits

Ajakirjanik Anvar Samost leidis, et laupäeval Lindakivi keskuses peetud venekeelsete koolide nõukogu, mille moodustasid lapsevanemad ja mitmed organisatsioonid ning mis toetab venekeelse gümnaasiumihariduse jätkumist Eestis praeguses mahus, on Kremlist juhitud protsess.

«Lindakivi keskuse üritus on Kremlist juhitud protsess, mille eesmärk on kasutada vene koolide eestikeelsele õppele üleminekut Eesti rahvusvaheliseks diskrediteerimiseks ja Eesti ühiskonnas pingete loomiseks,» sõnas Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Liikumise juhiks oli valitud Andrei Lobov, Tamperes õpetav eetrikõlbulik ja eesti keelt oskav mees – see oli ju Kremli pikaajaline probleem, sest kõik senised liidrid olid skandalistid ja läksid omavahel tülli,» kirjeldas ta.

«Nn. «vastupanuliikumise» juhte otsitakse juba Soomest, nagu kõik need bäckmanid ja teised kummalised veidrikud. Ilmselt on Eesti nii väike, et kõik siinsed klounid on ennast nii ära ammendanud, kõigil on silt ja taust küljes. Naaberriik Soome, kus on suhteliselt suur Vene kogukond, on meile siin «abiks»,» leidis ajakirjanik Kalle Muuli.

«Pigem on see märk lähenevatest valimistest, vaja on ideed, vastandumist – nüüd on venekeelse hariduse jätkumise näol see teema olemas,» sõnas ta.

«Tallinna abilinnapea Yana Toom Keskerakonnast paistis seal kohal olevat. Huvitav on jälgida, milline saab olema selle ühiskondliku liikumise ja Keskerakonna omavaheline suhe?» küsis Samost.

Aasta enne vene gümnaasiumide üleminekut suures osas eesti õppekeelele moodustasid mitmed lapsevanemad ja organisatsioonid venekeelsete koolide nõukogu, mille liikme Andrei Lobovi hinnangul peavad vene lapsed saama hariduse emakeeles.

Haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas ütles, et enne nõukogu korraldatud konverentsi Vene kool Eestis tehtud avaldused olid riigi- ja ühiskonnavaenulikud, levitades valeinformatsiooni, nagu Eesti riik tahaks sulgeda venekeelsed põhikoolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles