Uuring: Eesti elanikud usaldavad kõige enam päästeametit

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
94 protsenti Eesti elanikkonnast usaldab päästeametit.
94 protsenti Eesti elanikkonnast usaldab päästeametit. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Eesti elanikud usaldavad institutsioonidest kõige enam päästeametit, politsei- ja piirivalveametit ja kaitseväge, selgub kaitseministeeriumi tellitud uuringust.

Uurinu kohaselt usaldab päästeametit 94 protsenti Eesti elanikkonnast. Päästeametile järgnesid politsei- ja piirivalveamet, kaitsevägi ja kaitseliit vastavalt 84, 78 ja 71 protsendiga.

Järgnesid NATO 62, president 63, Euroopa Liit (EL) 61, valitsus 57 ning peaminister ja riigikogu võrdselt 55 protsendiga.

Uuringu koostajad märgivad, et kui päästjate ning politsei- ja piirivalveameti usaldusväärsus püsib varasemal tasemel, siis kaitseväe ja kaitseliidu usaldus on mõne protsendipunkti võrra langenud. Sügisese uuringuga võrreldes on kahanenud ka NATO ja ELi usaldusväärsus.

Eesti poliitilistest institutsioonidest ei ole muutnud usaldus presidendi ja peaministri vastu, küll on aga kasvanud usaldus valitsuse ja riigikogu vastu. Selle põhjusena toovad uuringu koostajad välja asjaolu, et küsitlus toimus vahetult pärast riigikogu valimisi.

Ka selgub uuringust, et eestikeelse elanikkonna usaldus kõikide institutsioonide vastu on suurem kui mitte-eestlastel.

Suurimad erinevused ilmnevad NATO, kaitseliidu, presidendi, peaministri ja kaitseväe osas. Nii usaldab eestikeelsetest elanikest NATOt täielikult või pigem 78 protsenti, muukeelsetest vaid 28 protsenti. Kaitseliidu puhul on need näitajad vastavalt 86 ja 40 protsenti, presidendi puhul 76 ja 34 protsenti, peaministri puhul 65 ja 32 protsenti ning ning kaitseväe puhul vastavalt 90 ja 49 protsenti.

Küsitluse viis 3.-24. märtsini kaitseministeeriumi tellimusel läbi Turu-uuringute AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles