Video: Vabaduse väljakul tähistati Euroopa Liidu sünnipäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval, 9. mail algusega kell 11 toimus Vabaduse väljakul tasuta meelelahutuslik kogupereüritus, millega tähistatakse Euroopa Liidu sünnipäeva. Sünnipäeva puhul tehakse Vabaduse väljakul uus Eesti rekord ehk suurim ühisselfi. Lisaks toimus palju erinevaid üritusi teistes linnades üle Eesti.

Päeva avab Eesti peaminister Taavi Rõivas. Sellele järgneb meelelahutuslik selfide tegemise võistlus, kus omavahel võtavad mõõtu laulja Getter Jaani ja jalgpallur Joel Lindpere. Võidab see, kes suudab määratud aja jooksul teha kõige rohkem selfisid oma fännidega.

Staaride selfivõistlus on avapauguks ka uue Eesti rekordi tegemisele – suurim ühisselfi, kuhu on oodatud kõik eestimaalased.

Kel ei õnnestu 9. mail Vabaduse väljakule tulla, võib saata oma selfi www.euroopapaev.ee veebi kaudu või kasutades Instagrammi teemaviitega #euroopapaev. Kõik saabunud fotod kogutakse kokku Eesti kaardile ja saadetakse eestlaste virtuaalse tervitusena Euroopale. Pärast ühisselfit kuulutab Eesti Euroopa Liikumine traditsiooniliselt välja aasta eurooplase.

Kogu päeva kestab meelelahutusprogramm, mida juhivad Tanja Mihhailova ja Urmas Vaino. Laval on lisaks Tanjale veel Ines, Ivo Linna ja Tomi Rahula bänd ning humoorikas kantriansambel Steve’n'Seagulls Soomest, karge Põhjamaine muusikutegrupp Glimra Rootsist ja selleaastasel Eurovisioonil Austriat esindav The Makemakes.

Samuti mängitakse Euroopa päeval orienteerumismängu Euroopa Liidu liikmesriikide saatkondades ja kultuuriinstituutides, kus kõigi osalejate vahel lähevad loosi reisitšekid väärtuses 300, 700 ja 1000 eurot. Lastele jätkub tegevust Vabaduse väljaku avaral lastealal, kus tegutsevad mustkunstnik ja näomaalijad, pakutakse pannkooke ning jagatakse õhupalle. Kohal on ka tuntud muinasjututegelased Lumivalgeke, Punamütsike ja Tuhkatriinu ning Lõvi Leo. Jalga saab puhata tänavakohvikus ja puhkealal. 

Lisaks Vabaduse väljakul toimuvale sünnipäevapeole tähistatakse Euroopa päeva ka mujal Eestis. Näiteks Pärnus Martensi väljakul toimub samal päeval Euroopa vabatahtliku tegevuse kampaania. Viljandi linnaraamatukogus toimub Euroopa muinasjutunädal, kus algklasside õpilased tutvuvad Läti, Leedu, Poola, Saksamaa ja Austria muinasjuttudega ja meisterdavad Euroopa riikide sümbolitega plakateid. Hiiumaal tähistatakse Euroopa Liidu sünnipäeva nii lasteaedades kui ka koolides. Iga kollektiiv tähistab sünnipäeva talle sobivas vormis, olgu selleks temaatiline loeng, joonistamine, sportimine või orienteerumismäng. Läänemaa Ühisgümnaasiumi raamatukogus toimub 9. mail viktoriin ning külastada saab Euroopa rahvariietes nukkude näitust. 9. mail lõpeb ka joonistuskonkurss Läänemaa koolidele “Euroopa ja mina”. Lääne-Virumaal tähistatakse Euroopa päeva koostöös maakonna noortekeskustega. Kavas on seiklusorienteerumine – lahendatakse Euroopa teemalisi ülesandeid, toimuvad fotojaht, mälumängud ja viktoriinid, Euroopa köögi päev, Euroopa tantsude päev. Lisaks ootab teabekeskus külla lasteaiarühmi, et tutvustada teabekeskuse tööd, Euroopa Liidu riike, kombeid ja tavasid. 

Eestis korraldavad Euroopa päeva Euroopa Komisjoni esindus Eestis ja Euroopa Parlamendi infobüroo Eestis. 

Euroopa päeva programm

11.00

Euroopa päeva avamine. Eesti suurima ühisselfi tegemine Vabaduse platsil lava ees

Passimängu start

11.30

Aasta eurooplase väljakuulutamine Eesti Euroopa Liikumise poolt

12.00

Laval muusikatudengite brassansambel Brassical

Lastetelgis viktoriin

12.30

Laval Rootsist Gotlandi saarelt pärit bänd Glimra

Lastetelgis pakutakse pannkooke

13.00

Laval pudelimuusik Feodor Grigoryev

Lastetelgis mustkunstnik

13.15

Laval Austria Eurovisiooni eelvõistluse võitja The Makemakes

13.30

Lastetelgis viktoriin

13.45

Laval muusikatudengite brassansambel Brassical

14.00

Lastetelgis pakutakse pannkooke

14.10

Laval Soome bänd Steven’Seagulls

14.30

Lastetelgis mustkunstnik

15.00

Passimäng lõpeb

15.00

Kontsertprogramm pealaval, kus esinevad Tanja, Ines, Ivo Linna ja Tomi Rahula bänd.

16.00

Passimängu auhindade loosimine ja päeva lõpetamine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles