Tiido: Talibani kaasamine valitsusse oleks konfliktile parim lahendus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet (vasakul) ja  Harri Tiido.
Välisminister Urmas Paet (vasakul) ja Harri Tiido. Foto: Evelyn Kaldoja

Talibani kaasamine valitsusse võib osutuda üheks parimaks variandiks Afganistani kriisi lahendamisel, kuid samas on mässulistega kompromissiks vajaliku ühisosa leidmine keerukas, sõnas Eesti suursaadik Afganistanis Harri Tiido.

«Olgem ausad, Taliban on tulnud selleks et jääda. Talibanist lahti ei saa,» ütles Tiido BNSile antud usutluses.

Suursaadik märkis, et Talibani «vaikse kaasamise alge» võib olla sees juba parlamendi uues koosseisus. «Me ei tea [parlamendi uude koosseisu] valituks osutunud inimeste vaateid: kas neil on mingeid sümpaatiaid Talibani suhtes, mingeid sümpaatiaid radikaalse islami suhtes,» ütles ta. Tiido lisas, et tõenäoliselt toetab suur osa parlamendi koosseisust siiski ametisolevat presidenti.

«Usun, et kõige parem võimalus [Afganistani olukorra normaliseerumiseks] oleks niiöelda Talibani Sinn Feini teke,» ütles Tiido, viidates omaaegsetele arengutele terroristlikus Iiri Vabariikliku Armees.

«Kui Talibani puhul tekiks samasugune legaalne poliitiline jõud [nagu Sinn Fein], kes hakkab osalema valimistel ja pääseb parlamenti, siis ei saa välistada ka nende pääsemist Afganistani valitsusse,» sõnas Tiido. «See on täiesti võimalik ja võibolla isegi üks paremaid variante.»

Samas nentis Tiido, et isegi kui «Talibani Sinn Fein» ka tekib ja Afganistani valitsemisse kaasatakse, ei tähenda see vägivalla täielikku lõppu riigis. Ta tõi esile, et kindlasti jätkab võitlust Talibani leppimatu osa ning teiseks on liikumise juhtkonda tõusnud pan-islamistlike vaadetega noori mehi. Viimastega on Tiido hinnangul väga raske läbi rääkida, sest puudub ühine ala kompromissideks.

Suursaadik sõnas, et koalitsioonivägede üks eesmärke on Talibani nõrgestamine. «Selle kaudu võib Taliban muutuda leplikumaks ja läbirääkimisaltimaks,» ütles Tiido. Samas uuesti Sinn Feini analoogiale viidates tõi ta aga esile, et Põhja-Iirimaale rahu toonud ajaloolise kokkuleppeni jõudmiseks kulus pärast IRA poliitilise tiiva tekkimist üle veerand sajandi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles