Ministeerium: kõiki lapsi ja koole tuleb kohelda võrdselt

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Laidmets
Mart Laidmets Foto: Sille Annuk

Haridusministeerium teatas, et riigi põhimõte on olnud ja jääb toetada kõikide koolide õpilasi võrdselt, sest lapsed on võrdsed hoolimata sellest, millises koolis nad käivad.

Haridus- ja teadusministeeriumi asekantsleri Mart Laidmetsa sõnul maksab riik pearaha kõigi laste eest võrdselt, kuid kommunaalkulud peab tasuma kooli omanik – riigikoolides riik, munitsipaalkoolides linn või vald, erakoolides kooli omanik.

«Kõik Eesti koolid ning nende pidajad teevad olulist tööd. Seetõttu maksab riik võrdselt kõigi õpilaste eest haridustoetust ehk pearaha õpetajate ja koolijuhtide palga, koolilõuna jms jaoks hoolimata sellest, millises koolis laps käib,» selgitas Mart Laidmets. «Hariduslik mitmekesisus ning alternatiivide olemasolu on väga oluline kõigis koolides – nii riigi-, omavalitsuse kui ka erakoolides,» rõhutas Laidmets.

Kuna riik on lähtunud põhimõttest, et eraalgatust hariduses tuleb toetada, annab riik erakoolidele haridustoetust täpselt samal moel, mis omavalitsusele ja munitsipaalkoolidele, kinnitas ministeerium. Erakoolide haridustoetus on eelnevatel aastatel kasvanud 6,8 miljonilt eurolt 2013. aastal 10,8 miljoni euroni käesoleval aastal.

Ministeeriumi sõnul on erakoolid viimastel päevadel avaldanud soovi, et riigieelarvest hakataks katma ka nende n-ö kommunaalkulusid, mida pidid viimased neli aastat maksma omavalitsused.

Riigikohus leidis sügisel, et omavalitsusi ei saa sundida erakoole rahastama. Samas paneks aga erakoolide kommunaalkulude riiklik lisatoetamine ebavõrdsesse olukorda kohalike omavalitsuste koolid, sest omavalitsuse kohustus on oma koolide kommunaalkulud ise katta, kinnitas ministeerium.

Ministeerium toonitas, et munitsipaalkoolides õpib 96 protsenti lastest. Selle tulemusena oleks erakoolide õpilaste riiklik pearaha umbes poole suurem kui munitsipaalkoolis õppivatel lastel. Kommunaalkulude katmiseks ongi erakoolidel õigus võtta õppemaksu ning omavalitsuste koolidel kohustus katta need enda eelarvest.

Haridusministeerium kavatseb järgmisest aastast lõpetada kohustuse maksta erakoolidele tegevuskulusid, sest praegune ajutine kord seab ebavõrdsesse olukorda munitsipaalkoolid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles