Mäepealse Erakool: ministeeriumi otsuse järel peame võib-olla kooli sulgema

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridus- ja teadusministeeriumi plaan seab väikse erakooli keerulisse olukorda.
Haridus- ja teadusministeeriumi plaan seab väikse erakooli keerulisse olukorda. Foto: Elmo Riig

Tallinnas asuva Mäepealse Erakooli juhatuse liige ja kooli pidaja Kristiina Vaher ütles, et haridusministeeriumi kavatsus lõpetada erakoolidele tegevustoetuste maksmine, võib tähendada neile kooli sulgemist.

«Selline kavatsus mõjutab meid väga, nagu arvata võibki,» tõdes Vaher. «Põhimõtteliselt moodustab tegevuskulu meie eelarvest kolmandiku ja kui see lihtsalt ära kaob, siis ei jää meil muud üle, kui peame väga drastilisi samme astuma, võib-olla isegi kooli kinni panema.»

Vaher, kes kuulis ministeeriumi plaanist täna, tõdes, et see tuli talle väga ootamatult. «Siiamaani on kogu aeg juttu olnud, et hästi, kohalik omavalitsus tegevuskulusid enam ei kata, aga siis hakkab riik neid katma.»

Ta selgitas, et kool peab maksma hoone renti, mille katab praegu õppemaks ja tegevuskulu hüvitis. «Rendihind tõusis tänavu jälle ja tõuseb igal aastal. Üldhariduskool tasub küll kommunaalkulu, aga mitte renti. Ja kui on vaja remonti teha, helistab üldhariduskool ametnikele ja saab abi,» rääkis ta, leides, et era- ja munitsipaalkoole peaks kohtlema võrdselt.

Samuti märkis ta, et kool tegutseb väga odaval rendipinnal ning kuskilt ei anna enam kokku ka hoida.

Tallinna Vaba Waldorfkooli direktor Heli Piisang tõdes, et kui linn kooli tegevuskulu ei hüvita, on koolil vaid üks võimalus lisarahasaada – tõsta õppemaksu.

Vaheri sõnul ei tohi aga õppemaksu tõsta üle kümne protsendi. «See seob meie käed ka selle koha pealt.» Ta ei loodaks väga ka sponsorite peale.

Mäepealse Erakoolis on õppemaks 1860 eurot aastas. Koolis õpivad lapsed, kes vajavad väiksemas ning individuaalsemas õpikeskkonnas õppimist. Õpe toimub väikeklassides.

Vaher tuletas ka meelde, et varem oli väikeklasside puhul tegevustoetus suurem kui tavaklasside puhul, kuid sellest aastast lõpetati see ära. «Seegi tuli meile väga ootamatult, sest olime planeerinud just selle rahaga katta oma kulutusi. See oli suur löök, aga et üldse tegevustoetus ära kaob, on täiesti uskumatu,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles