Metlev: valitsus teeb Eestist karistusriigi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Metlev
Sergei Metlev Foto: Peeter Langovits / Postimees

Valitsuse lubaduste katmine hiigeltrahvidega teeb Eestist karistusriigi, leiab Vabaerakond.

Vabaerakonna hinnangul teeb valitsuse äsja kinnitatud trahvide 2,5-kordne tõus koalitsioonilubaduste katteallikana politseist turvalisuse looja asemel totalitaarse karistaja ja langetab inimeste usku õigusriiki. Vabaerakonna liikme ja abipolitseiniku Sergei Metlevi sõnul on riigikassa selline täitmine amoraalne samm, mis ohustab turvalisust.

«Aastaid on räägitud sellest, et karistamine ja hirmutamine ei tohiks olla demokraatliku riigi politsei põhitegevus. Oluline on hoopis süütegude ennetamine ning politseiniku ja kodaniku vaheline koostöö. Kodanikud ei hakka rikkumistest teatama ja politseid usaldama, kui sinine munder muutub valitsuse käsul kümnise koguja vormiriietuseks. Seaduskuulekuse sildi all plaanitav muudatus on selgelt repressiivse iseloomuga,» ütles Sergei Metlev.

Metlev hoiatas, et karistuspoliitika on spetsiifiline valdkond, mida ei tohiks mitte mingil juhul vaadelda koalitsioonile lubaduste katteks raha kogumise võimalusena, sest tagajärjeks võib olla kibestumine, seaduskuulekuse langus ja politseile vastuhaku juhtumite sagenemine.

«Trahvisummad on tõepoolest püsinud muutumatutena kümme aastat. Kui arvatakse, et seoses keskmise palga tõusuga võiks trahviühiku summat muuta, siis tuleks küsida kriminaalpoliitika ekspertide, politsei ja akadeemiliste uurijate hinnangut,» arvas Metlev.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles