Siim Kallas valiti aasta eurooplaseks

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Liidu sünnipäeva tähistamine Vabaduse väljakul.
Euroopa Liidu sünnipäeva tähistamine Vabaduse väljakul. Foto: Martin Ilustrumm

Eesti Euroopa Liikumine valis tänavu aasta eurooplaseks endise Euroopa Komisjoni asepresidendi ja endise Eesti peaministri Siim Kallase.

Kallase nimetamine aasta eurooplaseks 2015 oli üksmeelne. «Leiame, et just praegu on õige aeg tunnustada Siim Kallast, kes on nende aastate jooksul teinud ära suure töö ning Eestit hästi esindanud kõigepealt Euroopa Komisjoni administratiivasjade, auditi ja korruptsioonivastase volinikuna ja hiljem transpordi valdkonna asepresidendina,» kommenteeris žürii valikut Eesti Euroopa Liikumise juht Triin Veermäe.   

Siim Kallas töötas aastatel 2004–2009 Euroopa Komisjoni asepresidendina halduse, auditi ja pettusevastase võitluse alal ning aastatel 2009–2014 asepresidendina transpordi valdkonnas. Käesoleval aastal määrati Siim Kallas täitma Euroopa Komisjoni euro ja sotsiaalse dialoogi eest vastutava asepresidendi Valdis Dombrovskise erinõuniku kohuseid. Tema ülesandeks on nõustada asepresidenti strateegilistes ja poliitilistes küsimustes seoses Euroopa Majanduspiirkonna tulevikuga ning idapartnerlusest tulenevate majandussuhetega.

«Olgem eurooplased, aga jäägem ka eestlasteks,» lausus Siim Kallas kommenteerides oma aasta eurooplase tiitlit Gustav Suitsu parafraasiga. «Ma olen muidugi väga liigutatud sellise tunnustuse eest, sest see on tunnustus ka neile inimestele Eestis ja Eestist, kes töötavad ning on töötanud Euroopa heaks. Viimased kümme aastat olnud suured muutuste aastad ja minu isiklik Euroopa tunnetus ning terviku hoomamine on teisel tasemel, seetõttu pean end heaks eurooplaseks.».

Eesti Euroopa Liikumise poolt antava aasta eurooplase tiitliga soovitakse tunnustada neid eestlasi ja organisatsioone, kes on aasta jooksul andnud väärika panuse Eesti ja Euroopa suhete kujundamisse, toetanud kodanikuühiskonna arengut ning aidanud kaasa Eesti ühiskonna teadlikkuse suurendamisele Euroopast. 

Aasta eurooplase tiitli annab pidulikult üle Eesti Euroopa Liikumise Nõukogu liige härra Riivo Sinijärv 9. mail kell 11.35 Tallinnas Vabaduse väljakul Euroopa päeva tähistamise raames.

Eesti Euroopa Liikumine valis aasta eurooplase juba üheteistkümnendat korda. Eelmistel aastatel on aasta eurooplase tiitli pälvinud Mall Hellam, Aare Järvan, Allar Jõks ja Julia Laffranque. 2014. aastal valis Eesti Euroopa Liikumine aasta eurooplaseks Henrik Hololei.

Eesti Euroopa Liikumine on kõikidele avatud euroopameelne kodanikuühendus. Ühendus kuulub rahvusvahelise Euroopa Liikumise võrgustikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles