Naha küla soovib valda vahetada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naha küla endises koolimajas tegutseb MTÜ Naha Küla Selts.
Naha küla endises koolimajas tegutseb MTÜ Naha Küla Selts. Foto: Mari Luud/Õhtuleht

Naha küla elanikud soovivad küla ühendada Meeksi vallaga, kuna ei pea koostööd Räpina vallaga jätkusuutlikuks.

«Seoses talumatuks kasvanud vallakremli vaenamisega ei näe Naha külamehed enam võimalust koostööks Räpina vallaga,» kirjutas Naha külarahava volitatud esindaja Kalle Mälberg Naha külameeste memorandumisse. «Naha küla põliselanikud soovivad alustada menetlust ajalooliseks tagasipöördeks kunagise Meeksi valla ja Tartumaa haldusse, et taastada külarahva enesusk ning uuesti käivitada haridustegevus Naha koolimajas.»

Külameeste koosoleku järel toimunud läbirääkimistel Meeksi vallavanema Aleksander Suvorovi ja Meeksi vallavolikogu esimehe Margus Narusingiga leiti, et Naha Küla ühinemiseks Meeksi vallaga on tarvis alustada õiguslikku analüüsi.

Mälberg pöörduski seepeale Tartu ülikooli riigihalduse professori Kalle Meruski ja õiguskantsler Ülle Madise poole, et saada õiguslikku selgust võimalustest Naha küla halduskuuluvuse muutmiseks.

Naha küla on põline eestlastest põlluharijate asuala Lämmijärve kaldamaal. Aegade jooksul on Naha küla haldus Mälbergi hinnangul vaheldunud riigivõimude suva järgi. Nii on Naha küla kuulunud Tartumaa, Võrumaa ja Põlvamaa koosseisu.

Ka kiriklikult kuulusid Naha küla põlistalunikud suures osas Mehikoorma kogudussse ning halduslikult Räpina kihelkonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles