Kohus rahuldas Kofkini hagi Ansipi raamatu autorite vastu

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katariina Krjutškova ja Kadri Paas raamatu «Andrus Ansip - halva iseloomuga tark poiss» esitlusel.
Katariina Krjutškova ja Kadri Paas raamatu «Andrus Ansip - halva iseloomuga tark poiss» esitlusel. Foto: Liis Treimann / Postimees

Harju Maakohus rahuldas ettevõtja Alexander Kofkini hagi Kadri Paasi, Katariina Krjutškova ja Vaba Kiri OÜ vastu ebaõigete andmete ümberlükkamiseks raamatus «Andrus Ansip – halva iseloomuga tark poiss». Kohus mõistis raamatu tegijatelt välja 5000 eurot, samuti tuleb neil suuremates meediaväljaannetes avaldada ebaõigete andmete kohta teadaanne.

Kofkini esindaja, vandeadvokaat Aivar Pilv selgitas, et raamatus on esitatud kontrollimatuid, faktilistele asjaoludele mittetuginevaid ja ebaõigeid väiteid, mille kaudu on kahjustatud ka Kofkini head nime ning au ja väärikust.

Kohtumenetluse kestel ilmnes, et raamatu autoritel puudusid sellekohased faktid ning isegi kohtumenetluse kestel täiendavalt kohtu kaudu kogutud arhiivimaterjalid, millele polnud võimalik tugineda ka raamatu kirjutamise ajal, ei kinnitanud raamatus esitatud väidete ja väärtushinnangute õigsust.

Kohus mõistis Kadri Paasilt, Katariina Krjutškovalt ning Vaba kiri OÜ-lt välja solidaarselt mittevaralise kahju hüvitise 5000 eurot Alexander Kofkini kasuks ning jättis menetluskulud solidaarselt kostjate Kadri Paasi, Katariina Krjutškova ja Vaba kiri OÜ kanda.

Samuti kohustas kohus Kadri Paasi, Katariina Krjutškovat ning Vaba Kiri OÜd avaldama kümne päeva jooksul otsuse jõustumisest väljaannetes Postimees, Eesti Päevaleht, Eesti Ekspress, Õhtuleht ja Delfi ning raamatu «Andrus Ansip – halva iseloomuga tark poiss» Facebooki lehel teadaande raamatus avaldatud Kofkini kohta käivate ebaõigete andmete kohta.

Kofkin kaebas raamatu «Andrus Ansip – halva iseloomuga tark poiss» tegijad kohtusse möödunud aasta suvel. Ta vaidlustas raamatu alapeatükis «Ansipi tööandja kirju minevik» avaldatud paari lauset, mis puudutavad tema 1980ndate lõpus loodud Eesti-Šveitsi ühisettevõtet Estkompeximi ning ettevõtte ja ettevõtja võimalikku seotust Nõukogude Liidu Riikliku Julgeoleku Komiteega (KGB). Kofkin nõudis autoritelt ja kirjastuselt kahjutasuks 35 000 eurot, vabandamist ja vaidlusaluste lausete eemaldamist e-raamatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles