Soonik: Soome eestlastest peaks ilmuma rohkem positiivset

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tallinna Ülikooli avalike suhete õppejõud Mart Soonik leiab, et Soomes elavatel eestlastel võib olla tõesti raske kuulata nende pihta käivaid negatiivseid kommentaare ning Eesti ajakirjandus peaks rohkem pingutama, et Soome eestlastest ilmuks ka positiivseid kajastusi.

Sooniku hinnangul peitub põhjus, miks kuuleme ja loeme rohkem negatiivseid uudiseid, ilmselt selles, et negatiivsed uudised tulevad ise kätte. Inimesed, kellel ei lähe Soomes hästi, räägivad sellest oma lähedastele ja need omakorda tuttavatele. Taolisel viisil satuvad meedia huviorbiiti pigem negatiivsed lood.

«Postimees võiks minna ja küsida häid näiteid. Ma arvan, et neid häid näiteid on kindlasti valdav enamus. Küsimus on nüüd selles, kuidas see uudisväärtuslik lugu teha,» kommenteeris Soonik kajastuste tooni.

Üldiselt aga arvab Soonik, et Eesti ajakirjandus kajastab siiski tegelikkust. Tema sõnul võivad ka negatiivsed lood olla välismaale minna soovijatele õpetlikud ning nende kajastamine on sama tähtis kui hästi õnnestunud minekutest kirjutamine. «Siinkohal arvan ma, et see avalikkuse huvi kaalub üles sellise juhtumi esitamise,» ütles ta.

Tema hinnangul ei peaks Eesti ühiskond vaatama viltu neile, kes lahkuvad riigist. Poliitikud aga peaksid keskenduma sellele, kuidas luua ühiskond, kus inimesed tahaksid elada, märkis Soonik.

Rääkidest eestlastest Soomes ja nende oludest, ütles ta, et pigem on olukord positiivne ja väitega, et eestlasi diskrimineeritakse, ei saa nõustuda. Soonik lisas, et eestlased on töökad ja pingutavad kõvasti, tulenevalt sellest on ka suhtumine positiivne, kuid erandeid leidub alati.

2014. aasta 31. detsembri seisuga elas Soomes püsivalt 48 352 Eesti kodanikku. Statistikaameti andmetel on Eesti kodanikud suurim Soomes elav välismaa kodanike rühm.

Tamperes elav eestlane, Tampere ülikooli doktorant Jaanika Kingumets kirjutas täna Postimehes ilmunud arvamusloos, et ​Eesti ajakirjandus konstrueerib Soome eestlast üsna samal moel, nagu välisajakirjandus on viimase aasta jooksul üritanud Narvast luua Krimmi – jõumeetodil ja eetiliselt kahtlaste võtetega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles