Galerii ja videolugu: Tallinna Tehnikaülikool pidas Aafrika päeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Tehnikaülikool (TTÜ) pidas täna Aafrika päeva, kuna seal õpib juba 83 Aafrika riikidest pärit tudengit.

Päev algas mängulise rongkäiguga ülikoolilinnakus. Aafrikast pärit tudengid püüdsid kaasõpilaste pilke lauldes ja tantsides oma rahvariietes.  

Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Nendega ühines ka näiteks TTÜ innovatsiooni- ja rahvusvaheliste suhete prorektor Tea Varrak, kelle sõnul on pea kümme protsenti TTÜ 13 000-liikmelisest tudengiperest pärit välisriikidest, moodustades Eesti suurima välistudengite kogukonna.

Nigeerlanna Damilola Adeyemi oli tantsusammud selgeks õpetanud ka eestlastele.

Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS
Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Keskkonnatehnoloogiat õppiv Damilola Adeyemi leidis Eesti, kuna tema sõber õppis siin. «Ta saatis mulle veebilehe, ma vaatasin seda ja see meeldis mulle!» rääkis esimest aastat Eestis õppiv nigeerlanna, kes vaimustus Tallinna vanalinnast ning siinsest rahulikust keskkonnast.

Pärast magistriõpingute lõpetamist soovib ta esialgu jääda Eestisse. «Ma ei tahaks kohe lahkuda, vaid siia paariks-kolmeks aastaks jääda ja näha, mida elu toob,» ütles naine.


Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

«Euroopa on külm, aga mulle meeldib öelda, et Euroopa on väga sõbralik piirkond. See on nagu Aafrika, kus inimesed on väga sõbralikud ja valmis sind aitama. Ma olen nüüdseks käinud Soomes ja veel mõnes riigis ja võin öelda, et inimesed on abivalmid, nad vastavad su küsimustele ja räägivad sinuga. Kokkuvõttes on Euroopa väga sõbralik piirkond, aga väga külm. Väga-väga külm võrreldes sellega, kust mina pärit olen,» rääkis materjaliteadust õppiv Adegoke John, kelle kodumaa on samuti Nigeeria.

«Eesti on väga väike riik, aga siin on palju potentsiaali. Kui räägin tudengi perspektiivist, siis see on hea koht, et end arendada ja treenida. Ma õpin materjaliteadust ja minu uurimisrühmas on kõik väga abivalmid,» lisas ta.

Foto: Liis Treimann
Foto: Liis Treimann Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Postimees kirjutas eelmisel nädalal, et Aafrikast pärit tudengid on avastanud Eesti ülikoolid.

Kui 2009. aastal õppis Eestis üks Nigeeria kodanik, siis praeguseks on Nigeeriast saanud Eesti Hariduse Infosüsteemi (EHIS) analüüsi järgi üks suuremaid õpilaste saatjariike. Eestis õppinud või õppivate nigeerlaste hulk on lühikese ajaga kasvanud pea sajapealiseks, ainuüksi eelmisel aastal astus Eesti ülikoolidesse tasemeõppesse (tasemeõppurid on need, kes omandavad Eestis kraadi, mitte ei tule lühikeseks ajaks vahetusõpilaseks – T. K.) 48 nigeerlast. Näiteks Hiinast tuli mullu 29 tasemeõppurit, Saksamaalt 21 ja Ukrainast 45.

«Oleme ida ja lõuna poolt täheldanud tõsist huvi kasvu inseneriteaduste vastu. Viimasel aastal on saatjana populaarsust kogunud eriti Aafrika, kust meie puhul on tõesti Nigeeria kõige suurem saatjariik,» nentis TTÜ rahvusvaheliste suhete osakonna juhataja Mariann Lugus.

Ta rääkis, et tuhandest õppuritest pooled on pärit kolmandatest riikidest ning ülejäänu moodustavad soomlased, kes tulevad rahvusvahelist haridust ja kogemust saama või ei mahu kodukoolidesse.

Eelmisel aastal tuli TTÜsse 37 nigeerlast, kuigi teadaolevalt ükski Eesti ülikool end Aafrikas ei reklaami. «Meie põhimõte on see, et nii aktiivselt avanevale turule me ise kaasa ei aita,» märkis Lugus

Copy
Tagasi üles