Kohtunik: maadevahetuse protsessil pole venitamistaktikat kasutatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maadevahetusprotsessi kohtunik Valeri Lõõnik.
Maadevahetusprotsessi kohtunik Valeri Lõõnik. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohtus teisipäeval jätkuvat maadevahetuse protsessi juhtiva kohtunik Valeri Lõõniku kinnitusel pole menetluspooled venitamistaktikat seni kasutanud.

Lõõniku sõnul on protsessi raames toimunud 35 istungit ning üle kuulatud 73 tunnistajat. «Venitamistaktikat pole kasutatud, kohtusse kutsutud isikud on kohal käinud ning õhkkond on olnud töine,» ütles Lõõnik pressiesindaja vahendusel BNSile.

Kohus pidas süüasjas viimase istungi 3. juunil, järgmine toimub teisipäeval. Siis on kavas jätkata toimikumaterjalide avaldamist.

Maadevahetuse protsessi raames on kohtu all kunagine keskkonnaminister ja Rahvaliidu eksjuht, Villu Reiljan (57), rahvaliitlasest endine põllumajandusminister ja parlamendisaadik Ester Tuiksoo (44), firma TSM juht Einar Vettus (45), Merko Ehituse suuromanik Toomas Annus (48), maa-ameti eksjuht Kalev Kangur (40), Saarte Investeeringute juht Tullio Liblik (44) ning Isamaa ja Res Publica Liidu Tartu piirkonna juhatuse endine liige ja Tartu endine linnavolinik Tarmo Pedjasaar (40) ning juriidiliste isikutena AS Järvevana ja AS E.L.L. Kinnisvara.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi kasutasid Villu Reiljan ja Kalev Kangur oma ametipositsiooni selleks, et nende soositud isikud saaksid soodsalt omandada riigile kuuluvaid kinnisaju. Kanguri ja Reiljani soosing langes ärimeestele Toomas Annusele, Tullio Liblikule, Tarmo Pedjassaarele ning Einar Vettusele.

Süüdistusest nähtub, et äriühingu esindaja pöördus toonase keskkonnaministri Villu Reiljani või maa-ameti peadirektor Kalev Kanguri poole sooviga omandada riigile kuuluv kinnistu. Seejärel pakkusid Reiljan või Kangur välja, et firmade jaoks on kõige soodsamaks viisiks riigilt maade saamiseks looduskaitseseaduses sätestatud vahetusmenetlus.

Ester Tuiksood süüdistab prokuratuur selles, et ta võttis 2006. aastal põllumajandusministrina altkäemaksu Annuselt, vastutasuna soosis aga Annuse firmasid Merko Ehitust ja ASi E.L.L. Kinnisvara põllumajandusministeeriumile uute rendipindade otsimisel. «Tuiksoo võttis ministeeriumile uue rendilepingu leidmiseks mitteametlikult pakkumise üksnes Merko Ehituselt ning lasi Merko Ehitusel ja AS-il E.L.L. Kinnisvara valmistada ette pakkumise kutse dokumendid, võimaldades neil sinna kirjutada sisse just neile sobivaid kriteeriume,» seisab süüdistuses.

Samuti kasutas Tuiksoo süüdistuse järgi oma ametiseisundit ja ametiseisundist tulenevat autoriteeti ministeeriumi ametnike tegevuse suunamiseks nii, et see viiks lepingu sõlmimiseni Merko Ehituse ja E.L.L. Kinnisvaraga. Vastutasuks sai Tuiksoo Rävala puiesteel Merko Ehituse rajatud korterit tasuta kasutada ning kuritegelik hüve ulatus enam kui 42.000 kroonini, selgus eeluurimisel.

Lisaks füüsilistele isikutele said süüdistuse ka Merko Ehitus ning E.L.L. Kinnisvara. Merkot süüdistab riigiprokuratuur altkäemaksu andmises Kangurile ja Reiljanile, E.L.L. Kinnisvara aga altkäemaksu andmises Tuiksoole.

Kohtualused on oma süüd eitanud ning nimetanud süüdistust põhjendamatuks ja umbmääraseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles