Reinsalu: aeg natsi- ja kommunismisümboolika keelustamise aruteluks on jälle küps

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Reinsalu.
Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul tuleks natsi- ja kommunismisümboolika keelustamise küsimus Eestis taas lauale tõsta, selleks on ta justiitsministeeriumil palunud koostada ka vastava raporti.

«See küsimus väärib kindlasti tõsist kaalumist nende ilmingute tõttu, mis siin viimastel päevadel on olnud,» märkis Reinsalu, täpsustades, et sedasorti sümboolika kasutamine kerkib esile eriti teatud tähtpäevadel, nagu näiteks 9. mai.

Reinsalu on lasknud justiitsministeeriumil koostada ka raporti, milles palub analüüsida, kuidas oleks võimalik meie kehtivas õigussüsteemis totalitaarsete režiimide sümboolika eksponeerimist keelata. Ka ootab Reinsalu ministeeriumilt võrdlevat analüüsi, millistes riikides ja millise rakenduspraktikaga seda juba tehtud on.

Reinsalu tõi näiteks Läti ja Leedu. «Arvestades, et neis riikides on teatud keelud seatud seoses totalitaarsete režiimide propagandaga, mida agressiivsel moel avalikus ruumis tehakse, ja mida mingit pidi kasutatakse veel sõjakuritegude ja -propaganda tarbeks, arvan, et siin on ainest küll kaaluda, kas viia muudatus sisse seaduse tasandil,» leidis Reinsalu, kelle sõnul ei saa inimsusevastaseid kuritegusid sooritanud totalitaarsete režiimide propaganda olla kuidagi aktsepteeritav.

Antud küsimust on Eestis korduvalt tõstatatud, kuid siis on see jälle vaibunud. «Eks nende asjadega on ikka nii, et kui üks küsimus tuleb lauale, diskuteeritakse, ja kui ei leita piisavat poliitilist tahet, siis teema vaibub. Arvan, et nüüd on jälle aeg küps, et see küsimus rahulikult üle vaadata,» sõnas Reinsalu.

Kommunismisümboolika keelustamise üle on diskuteeritud ka Euroopa Liidu tasandil, ent seni on leitud, et konkreetsete sümbolite keelustamine oleks mõttekam jätta siiski iga liikmesriigi enda otsustada.

Seoses 9. mail toimunud võidupühaga võttis sotsiaalmeedias sõna ka riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Marko Mihkelson, kes peab natsi- ja kommunismisümboolika keelustamise kaalumist Eesti avalikus ruumis väga oluliseks. «Me oleme olnud siiani liialt liberaalsed ning peitnud oma tegevusetust sõnavabaduse viigilehega,» ütles ta. «Ärgem unustagem, et sümbolitel on müüdi loomisel erakordselt oluline roll. Eriti ajal, kui naaberriik tegutseb tõsiselt oma mõjuvälja laiendamise nimel.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles