Kapo pidas kinni kaks terrorismi toetamises kahtlustatavat meest

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusvastane Aleppos  Salaheddini rajoonis.
Süüria valitsusvastane Aleppos Salaheddini rajoonis. Foto: SCANPIX

Kaitsepolitsei (kapo) pidas aprillis kinni kaks meest, keda kahtlustatakse islamiterrorismi toetamises.

Riigiprokurör Laura Vaik kinnitas Postimehele, et 14. aprillil pidas kaitsepolitsei kinni 24-aastase ja 30-aastase mehe, keda kahtlustatakse terrorikuriteo ja selle toimepanemisele suunatud tegevuse rahalises toetamises.

Kahtlustuse kohaselt toetasid mehed oma tuttava Abdurrahman Sazanakovi tegevust Süüria ja Araabia vabariigi territooriumil tegutsevas relvastatud terroristlikus ühenduses.

Praeguses menetlusetapis ei ole võimalik täpselt välja tuua toetuseks antud summa suurust, kinnitas prokuratuur.

15. aprillil võttis Harju maakohus mõlemad mehed prokuratuuri taotlusel vahi alla.

Lisaks on prokuratuur taotlenud kohtult Abdurrahman Sazanakovi vahistamist ning kohus on pidanud tema vahistamist vajalikuks.

Kapo pressiesindaja Harrys Puusepp ütles, et ei ole põhjust arvata nagu toetasid kinni peetud mehed Sazanakovi teadmata, et mees tegeleb terrorismiga.

«Meil ei ole täna põhjust arvata, et need inimesed ei saanud aru, mida nad teevad. Ekstremistlikud vaated olid teada, radikaliseerumine ja võitlema minek oli teada, terrorismis osalemine oli teada. Me räägime, et on toetatud tema sealset tegevus,» rääkis Puusepp.

Tallinnas Lasnamäel üles kasvanud, aga Eesti kodakondsuseta 31-aastane konvertiit Ivan Sazanakov ehk Abdurrahman Azan siirdus äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) ridadesse võitlema 2013. aastal ning võttis Eestist kaasa ka oma naise Lolita ja kaks tütart.

Juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus ütles, et ISISe ridadesse siirdunud Sazanakovi puhul kohustavad Eestit meest uurima rahvusvahelised terrorismivastased konventsioonid. Näiteks võib Sazanakovi kohtu alla anda karistusseadustiku sätete alusel, mis puudutavad terroristlikku ühendusse kuulumist või terroristliku ühenduse toetamist.

See, et Sazanakov pole Eesti kodanik ega viibi Eesti pinnal, tema suhtes kriminaalasja algatamist ei takista.

Jaanuaris poseeris Sazanakov Facebooki fotol tankitõrjerelvaga RPG ja nimetas Pariisis mõrvatud Charlie Hebdo karikaturiste «elajateks».

Evestus kirjeldas, et kuna Eestil pole terrorismis süüdistatavate kohtu alla andmise praktikat, lähtub prokuratuur tõendite kogumisel ja süüdistuse koostamisel lisaks seadusele ka Euroopa riikide kogemusest.

Kaitsepolitsei büroo juht Andres Kahar ütles ERRi raadiouudistele, et kahtlusaluste ringi võimalikku laienemist selles kriminaaluurimises ei ole uurimise huvides võimalik praegu avada, vahendab ERRi uudisteportaal.

«Seda ei saa kommenteerida, see on eeluurimise informatsioon,» kinnitas Kahar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles