Moskva ei taha ELi vaatlejaid Gruusiasse

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vene välisministeerium tõrjub Euroopa Liidu üleskutse saata Gruusiasse oma vaatlusmissioon, kuna see segaks Moskva hinnangul praegust operatsiooni.

 

«Me leiame, et see tooks kaasa ülemäärase killustamise rahvusvahelistes vaatlusjõududes, mida korraldavad juba ÜRO ja OSCE,» märkis ajakirjanikele ministeeriumi pressisekretär Andrei Nesterenko.

Euroopa Liidu välisministrid otsustasid reedel, et Gruusiasse saadetakse kuni paarsada politseivaatlejat. Moskvaga häid suhteid säilitada sooviv Itaalia kinnitas siis, et Venemaa nõustub relvastamata vaatlejate lähetamisega Gruusiasse, vahendas YLE.

Gruusia valitsus süüdistas täna Moskvat hoopis lisavägede saatmises ühepoolselt loodud nn puhvertsooni, vahendas AFP.

«Vene okupatsiooniväed on pigem tugevdamas, mitte maha jätmas oma kontrollpunkte strateegiliselt tähtsa Phothi kaubasadama lähedal,» tõdetakse ametlikus teates Thbilisist.

Ühte kontrollpunkti saadeti pühapäeval juurde viis soomustransportööri ning poolsada sõdurit ning teise veel üks soomuk ja kümmekond sõdurit, lisati teates. OSCE vaatlejad ei osanud seda infot veel kinnitada.

USA mereväe kuuenda laevastiku lipulaev USS Mount Whitney, mis toimetas piirkonda humanitaarabi, lahkus Phothi sadamast samuti eile.

Gruusia valitsuse andmetel tungisid pühapäeval ebaseaduslikult riigi õhuruumi ka kaks Vene sõjalennukit, mis tiirutasid mässulise Lõuna-Osseetia kohal. Vene Föderatsiooni kaitseministeeriumist lükati see info aga tagasi.

Abhaasia külje all asuva Zugdidi piirkonnas puhkes nädalavahetusel tüli vene sõdurite ja gruusia telegrupi vahel, kes sattus ühe kontrollpunkti lähedal peale maastikul ringi liikuvatele soomukitele.

Reuters avaldas videolõigu, milles on näha, kuidas sõdurid keelasid ajakirjanikel filmimise ning nõudsid lintide kustutamist. Vene väed jätkasid piirkonnas samal ajal ka aktiivset liikumist ning hävitasid naabruses asuvates külades lõhkemoona, mis jäi maha augustis puhkenud sõjast.

Lääneriigid on korduvalt nõudnud, et Venemaa viiks oma väed kohe Gruusiast välja vastavalt rahuleppele, mida vahendas Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy. Kremli väitel valvavad aga sõdurid julgeolekutsoonis rahu.

Gruusia andmetel viibib veel umbes poolteist tuhat Vene sõdurit ning üle paarisaja soomuki riigi pinnal väljaspool separatistlikke piiirkondi ning veel kuus tuhat sõdurit Abhaasias ja Lõuna-Osseetias.

Thbilisi hinnangul viitavad regulaarsed piiririkkumised ja kontrollpunktide laiendamine sellele, et Moskval pole kavatsust oma kohustusi täita.

Sarkozy sõitis täna koos Euroopa Komisjoni presidendi José Manuel Barroso ja välispoliitika juhi Javier Solanaga taas Moskvasse, et kohtuda seal Vene Föderatsiooni presidendi Dmitri Medvedeviga.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles