Mikser ei ole SDE esimeheks kandideerimist lõplikult otsustanud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Jaanus Lensment / Postimees

2010. aasta sügisest Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) juhtinud kaitseminister Sven Mikser ei ole veel lõplikult otsustanud, kas kandideerida praeguse aseesimehe Jevgeni Ossinovski kõrval uuesti erakonna esimeheks.

Mikser ütles Postimehele, et avaldas märtsi algul, vahetult pärast riigikogu valimisi valmisolekut võtta oodatust tagasihoidlikuma tulemuse pärast vastutus ja SDE esimehe kohalt lahkuda. Toona julgustasid nii eile esimeheks kandideerimisest teatanud Ossinovski, viimasele toetust avaldanud Urve Palo kui mitmed teised teda aga jätkama.

Mikser märkis, et otsustas seejärel viia erakonna valitsusse ja rääkis läbi lepingu, mis tema hinnangul on sotsiaaldemokraatidele hea koalitsioonilepe. «Nüüd on selgunud, et Jevgeni, aga ka mitmed teised erakonna liikmed, arvestatav hulk erakonna liikmeid leiab, et koalitsiooni minek oli viga ja koalitsioonileping ei ole teps mitte nii hea, kui mina arvan,» ütles Mikser, kelle sõnul tuleb respekteerida, et selline arvamus on olemas ja et see on erakonnas «üsna laialt levinud».

Nüüd ootab Mikser enda sõnul huviga, milline on Ossinovski valimisprogramm: kas ta soovib valitsuses jätkata, kas ta soovib jätkata praeguse koalitsioonileppe alusel või tahab selle uuesti läbi rääkida ning kas ta on valmis ka ise ministriks saama. «Ma arvan, et erakonda ei ole võimalik juhtida tagaistmelt või pagasiruumist. Kui ta leiab, et erakond peaks valitsuses olema, siis ta peab kindlasti olema valmis ka ise valitsusse tulema,» lausus ta.

Mikser kinnitas, et otsustab Ossinovski kõrval SDE esimeheks kandideerimise «aegsasti enne üldkogu». «Kui ma kõigile neile küsimustele saan vastused, mis mind rahuldavad, siis ma kindlasti ei pea ilmtingimata vältimatuks seda, et ma peaksin püüdma oma tooli külge klammerduda,» ütles ta Postimehele.

Mikser kinnitas ka, et käib üldkogu eel tihedalt läbi nii erakonna piirkonnaorganisatsioonide, osakondade kui fraktsiooniga ning jagab kõigi erakonnakaaslastega oma arusaama sellest, mis on võimalik, mõistlik ja sotsiaaldemokraatidele hea. Tema hinnangul on erakonnale hea ja mõistlik olla valitsuses, sest Reformierakonna, SDE ning Isamaa ja Res Publica Liidu koalitsioon on ainus sotsiaaldemokraate sisaldav koalitsioon, mida on praegu võimalik Eestis moodustada.

«Valitsuses olemine loomulikult tähendab seda, et tuleb teha kompromisse ja mõnikord hääletada ka asjade poolt, mis võib-olla pole meie esimesed eelistused, aga mis on tähtsad meie partneritele. Põhimõtteliselt on võimalik hääletada ka südametunnistuse järgi nii, et toetada kõiki sotsiaaltoetuste tõuse ja olla vastu kõigile maksutõusudele. See on võimalik, aga selle žanri nimi on opositsioon,» lisas Mikser.

Erakonnale valib kaheks aastaks esimehe Pärnus 30. mail kogunev SDE üldkogu, mis ühtlasi valib ametisse aseesimehed ning juhatuse, revisjonitoimkonna, põhikirja- ja programmitoimkonna, valimistoimkonna ja aukohtu uue koosseisu. Lisaks kinnitab üldkogu esimehe ettepanekul uue peasekretäri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles