Köit mööda Norras juveelipoodi laskunud Eesti pätid kukkusid haledalt sisse

Marian Männi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti kodanikud lõikasid Norra kaubanduskeskuse katusesse augu ja üritasid minna selle kaudu juveelipoodi röövima.
Eesti kodanikud lõikasid Norra kaubanduskeskuse katusesse augu ja üritasid minna selle kaudu juveelipoodi röövima. Foto: Politihuset i Bodø / Salten politidistrikt

Neli Eesti kodanikku lõikasid Norra kaubanduskeskuse City Nord katuse sisse augu ja laskusid köie kaudu juveeliärisse. Norra politsei nabis aga mehed kinni.

Tegelikult olid Rootsi ja Norra politseiametnikud jälitanud Eesti kodanikke, kes omavahel rääkisid vene keeles, juba mitu päeva. 30ndates mehed läksid nädal aega tagasi Tallinnast laeva peale, et Stockholmi sõita. See äratas Euroopa politseiameti Europol tähelepanu, sest Eestis olid mehed juba tuntud kriminaalid.

«Tänu rahvusvahelisele politseikoostööle sai see võimalikuks,» ütles Bodø linna politseikomissar Øysten Røsnes Postimehele. «Kui nad Rootsi pinnale jõudsid, hakkasid ametnikud neid jälitama. Rootsi territooriumilt lahkudes võttis jälitustegevuse üle Norra politsei.»

Norra politsei Oslo rongijaamas. Foto: Scanpix
Norra politsei Oslo rongijaamas. Foto: Scanpix Foto: NTB SCANPIX/REUTERS

Røsnesi sõnul kahtlustati, et mehed midagi plaanivad. Mida täpselt, seda ei teatud. Põhja-Norrasse Bodø linna saabudes hoidsid võimud meestel silma endiselt peal. Eelmisel reedel lõikasidki mehed kaubanduskeskuse katuse sisse augu, libistasid köie sisse ja laskusid alla. Sel hetkel hakkas aga alarm tööle.

Norra politsei nabis kaks meest kinni parklas, ülejäänud arreteeriti hotellis. Näpata Eesti kodanikud midagi ei jõudnud.

Kinnipeetud Eesti kodanikud kaubanduskeskuse parklas. Foto:
Kinnipeetud Eesti kodanikud kaubanduskeskuse parklas. Foto: Foto: Politihuset i Bodø / Salten politidistrikt

Bodø tähtsaimasse kaubanduskeskusesse on varemgi sisse murtud. Selles juveeliäris müüakse kalleimate brändide kellasid ja ehteid. 2009. aastal varastasid neli Leedu kodanikku poest ligi 86 000 euro eest varandust. Kaks neist nabiti hiljem kinni. Samal aastal murdsid poodi sisse ka kolm Poola kodanikku, kes röövisid poodi ligi veerand miljoni eest. Üks neist saadi mõned kuud hiljem Prantsusmaal kätte.

Kaks aastat tagasi lõhkusid maskides mehed poe klaasist uksed vasaraga, aga sisse ei pääsenud. «Nüüd on pood nii turvatud, et sinna ei saa enam kindlasti sisse,» ütles Røsnes.

Eesti kodanikud ootavad aga Põhja-Norras tõenäoliselt juunis toimuvat kohtuistungit. Norra võimud võivad nad trellide taha saata kuni 12 aastaks - kuus aastat röövi eest ja kuus aastat organiseeritud kuriteo eest. Røsnesi arvates saavad mehed aga ilmselt karistuseks umbes kolm-neli aastat vabadusekaotust.

Kas nad peaksid karistust kandma Eestis või Norras, ei ole veel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles