Eero Janson: põgenike vastuvõtul nende päritolust lähtumine on rassistlik

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

MTÜ Pagulasabi juht Eero Janson sõnas intervjuus Vikerraadio saatele «Päevakaja», et on rassistlik, kui lähtuda põgenike vastuvõtul ainult nende päritolust.

Tulenevalt Euroopa Komisjoni plaanist jagada liikmesriikide vahel ligi 20 000 põgenikku (nii üle Vahemere tulnud kui ka Ukrainast), mis tähendab muuhulgas, et Eesti võtaks vastu 326 põgenikku, on siinmail kõlanud ka arvamusi, et pigem võtta vastu Ukraina põgenikke, sest ukrainlased on meile kultuuriliselt lähedasemad ning lõimuvad siin kergemini.

Jansoni sõnul on säärane lähenemine rassistlik.

«Inimõigused on teadupärast universaalsed ja ühesugused igale inimesele. Seepärast oleks ääretult rassistlik meist võtta vastu inimesi ühelt poolt Musta merd, ja mitte teiselt poolt Musta merd. Me peame lähtuma puhtalt kaitsevajadusest, mitte inimese taustast või keelest või nahavärvist,» selgitas Janson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles