Ajaloolased ei poolda režiimisümboolika keelustamist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punalipp pronkssõduri juures.
Punalipp pronkssõduri juures. Foto: Tiina Kõrtsini/Õhtuleht

Mitmed ajaloolased ei poolda justiitsministeeriumis valmivat ettepanekut keelustada avalikus ruumis natsi- ja kommunismisümboolika kasutamine, sest keeld ei pruugi toimida.

Justiitsminister Urmas Reinsalu kaitseb seadusemuudatust väitega, et Eestit rõhunud kuritegelikud režiimid tuleb üheselt hukka mõista ning juba lähinädalatel peaks justiitsministeeriumis valminud ettepanek minema teistesse ministeeriumitesse kooskõlastusele, vahendab ERRi uudisteportaal.

Ajaloolane Meelis Maripuu ei pea keeldu mõttekaks, sest riik ei suuda seda igapäevaelus kontrollida. Ärakeelamist ei poolda ka ajaloolane Jaak Valge, kelle sõnul annab Eesti sellega välja sõnumi, justkui me oleks nõrgad ja pelgaks nende totalitaarsete režiimide konkurentsi enda vaba ühiskonnaga ikka veel.

«Sümbolitega hakatakse võitlema siis, kui kõik muud probleemid on lahendatud või see on asendustegevus, et probleemidega ma ei tegele ja siis jääb mulje, et ma midagi ikka teen - keelame midagi ära või vastupidi kehtestame mingid uued sümbolid,» ütles aga semiootik Mihhail Lotman, kes peab sümbolite keelustamist asendustegevuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles