Tarand: ettekujutus, et kõik põgenikud on kurjategijad ja vägistajad, on täiesti vale

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Tarand.
Indrek Tarand. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euroopa Parlamendi saadik Indrek Tarand on seisukohal, et hoolimata põgenike vastuvõtmise võimalusega kaasnenud negatiivsetest meeleoludest, on Eesti valmis varasemast rohkem pagulasi vastu võtma.

Tarand usub, et Eestil on igal juhul võimekust umbes 300 pagulast vastu võtta. «Meil on ühe euroga müügis väga kaunis Lõuna-Eesti paigas Valgjärve koolimaja, mis on Euroopa Liidu rahade eest ehitatud. Kuna lapsi seal ringkonnas enam ei ole, siis kooli pidada ei saa. Järelikult, ruum on ja 300 inimest mahuks ära,» ütles ta Postimehele.

Samas aga tõdes ta, et kuulates Eesti inimeste hulgas kõlavaid meeleolusid, tundub, et me siiski ei ole nende vastuvõtmiseks valmis. «Me arvame, et nokitseme siin oma nurgas ja ärme kunagi teisi aita ja siis meil on tohutu õigus eeldada, et nemad meid aitavad,» sõnas saadik.

«Meie elanikkond on kümne aastaga vähenenud 200 000 võrra ja nüüd järsku 300 ei mahu ära? Ja ettekujutus, et nad on kõik 19. astme kurjategijad ja vägistajad, on täiesti vale,» leidis Tarand.

Eesti praegune valitsus võtab argpüksliku hoiaku justkui homme oleks valimised, ja igaks juhuks, otse me küll nii ei ütle, et «kui on must, näita ust», aga salamisi me mõtleme seda

Võti, kuidas negatiivset meeleolu vähendada, peitub Tarandi hinnangul lihtsalt asjast rääkimises. «Mina räägin ja saan öö läbi sõimata, kõik käivad ja helistavad, et on värdjas – tahab neegreid ja araablasi siia võtta, aga ma käingi ja räägingi ja elan selle üle, see käib mulle palga sisse. Ühel päeval nad saavad aru, et tegelikult ei juhtu Eestile mitte midagi, kui siin elab 326 põgenikku».

Seetõttu ei mõista Tarand, miks püüab Eesti koos Ungariga saboteerida ainsat arukat jaotusmehhanismi, mille Euroopa Komisjon eile välja pakkus. «Ma imestan, et Eesti praegune valitsus võtab argpüksliku hoiaku justkui homme oleks valimised, ja igaks juhuks, otse me küll nii ei ütle, et «kui on must, näita ust», aga salamisi me mõtleme seda,» sõnas ta.

TV3 uudistele pakkus Tarand aga hoopis, et oleks valmis pagulase ka enda perre vastu võtma. Vaata videot!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles