Venemaa paigutab Venezuelasse sõjalennukid

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene mereväe põhjalaevastiku lipulaev, raske raketiristleja Pjotr Velikij.
Vene mereväe põhjalaevastiku lipulaev, raske raketiristleja Pjotr Velikij. Foto: AFP / Scanpix

Vene relvajõud kavatsevad Venezuelasse ajutiselt paigutada mereväe lennukeid ning saata sinna ka sõjalaevad, mis osalevad kahe riigi ühismanöövritel Atlandil.

 

Lõuna-Ameerikasse toimetatavad allveetõrje lennukid viiakse ühele lennuväljale Venezuelas ning sama riigi sadamat külastab veel selle aasta sees sõjalaevastiku flotill, kuhu kuulub ka võimas tuumaristleja, vahendas AFP.

Vene Föderatsiooni välisministeeriumi pressiesindaja Andrei Nesterenko kinnitas Interfaxile, et jutt käib muu hulgas tuumajõul liikuv raskest raketiristlejast Pjotr Velikij ja suurest allveetõrjelaevast Admiral Tšabanenko.

Nesterenko sõnul oli mereväe visiiti kavandatud juba pikemat aega ning pole tema kinnitusel vastuseks sündmustele Kaukaasias ega ole suunatud ka ühegi kolmanda riigi vastu.

Kirovi klassi kuuluv põhjalaevastiku lipulaev, raske lahinguristleja Pjotr Velikij osaleb peagi koos saatelaevadega kahe riigi ühismanöövritel Atlandil, kuhu saadetakse peaaegu tuhat Vene mereväelast.

Moskva on viimastel nädalatel pahandanud Mustal merel viibivate NATO laevade pärast ning president Medvedev süüdistas alles nädalavahetusel ameeriklasi humanitaarabi kattevarjus relvastuse toimetamises Gruusiasse.

«Mind huvitab, kas neile meeldiks, kui me saadaksime humanitaarabi oma sõjalaevastikuga Kariibi riikidesse, mis on kannatanud viimastes orkaanides,» küsis ta kriitiliselt pärast seda, kui Phothi sadamasse Gruusias saabus USA mereväe kuuenda laevastiku lipulaev USS Mount Whitney.

Venezuela president Hugo Chávez on tuntud oma teravate väljaütlemistega USA vastu ning loob lähedasi poliitilisi ja sõjalisi sidemeid Venemaaga, milles ta näeb taastõusvat globaalset suurvõimu. Chávez avaldas toetust ka Moskva aktsioonidele Gruusias.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles