Ilves: euroliidus peavad kõigile kehtima samad reeglid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa liidupresident Christian Wulff ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves Kadriorus.
Saksamaa liidupresident Christian Wulff ja Eesti president Toomas Hendrik Ilves Kadriorus. Foto: Erik Peinar / Välisministeerium

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas kohtumisel Saksamaa liidupresidendi Christian Wulffiga, et Euroopa Liidus peavad olema ühtsed reeglid kõigile liikmesmaadele.

«Eesti ja Saksamaa headel suhetel on kaks mõõdet - ühelt poolt Euroopa Liidu ja NATO liikmesriikide solidaarsusele toetuv partnerlus ning teisalt ühised ajaloolis-kultuurilised kokkupuutepunktid,» ütles president Toomas Hendrik Ilves tänasel kohtumisel Saksamaa Liitvabariigi presidendi Christian Wulffiga, kes saabus Eestisse ühepäevasele töövisiidile, vahendas presidendi kantselei pressiesindaja.

President Ilves kinnitas, et Eesti, kes võtab kolme kuu pärast kasutusele euro, soovib panustada euroala tugevamaks muutmisse.

«Ma ei kahtle: selleks et Euroopa Liit kui organisatsioon töötaks, peavad reeglid olema samad kõigi jaoks, sõltumata nende suurusest või kohalikust omapärast,» ütles Eesti riigipea. «Eesti jätkab senise majanduspoliitilise põhisuunaga, mille keskmes on konservatiivne ja tasakaalustatud eelarvepoliitika. Oleme veendunud, et vaid nii - vastutustundlikult - saab panna aluse pikaajalisele majanduskasvule, mis on kõigi Euroopa Liidu elanike huvides.»

President Ilvese sõnul tõi taanduv ulatuslik majanduskriis eredalt välja nõrgad kohad erinevate riikide majanduspoliitikas, aga samuti rahvusvahelises ja sealhulgas Euroopa Liidu sisemises koordinatsioonis.

«Kokkuvõttes nõrgendas see euroala rahvusvahelist tugevust ja ka euro usaldusväärsust. Seismaks vastu tulevastele kriisidele - ja ka praegune kriis pole veel täiesti läbi - peame õppima senistest kogemustest,» rõhutas Eesti riigipea. Tema hinnangul ütleb kriisi oluline järeldus, et tugev euroala on kõigi selle liikmete huvides.

«Selleks, et euroala oleks tugev, on vaja kõikide liikmete jõupingutusi, sealhulgas fiskaalpositsiooni parandamisel ja võla vähendamisel, ning senisest tugevamat majanduspoliitilist koordinatsiooni Euroopa Liidus. Eesti pooldab meie ühenduses eelarvepoliitika koordineerimise tugevdamist,» sõnas president Ilves.

«Euroopa Liidu mõjukus ja tugevus on otseses sõltuvuses meie ühisturu toimimisest ning ühenduse majanduse ja rahanduse tugevusest,» rõhutas Eesti riigipea.

Presidendid Ilves ja Wulff rääkisid pikemalt ka energiajulgeolekust. «Euroopa Liidu energiajulgeoleku tagamiseks on vajalik ühtne energiapoliitika, rahvuslike energiapoliitikate parem koordineeritus ja Euroopa Liidu ühel häälel rääkimine,» ütles Eesti riigipea. «Ent muidugi ka toimiva siseturu loomine, mille eeldusena on tähtis rajada energiaühendused ühenduse liikmesriikide vahel, et ühendada ka Balti riigid lõplikult Kesk-Euroopaga.»

Kõneldes Eesti-Saksamaa suhetest, meenutas president Ilves, et Saksamaa on pikka aega püsinud Eesti viie peamise kaubavahetuspartneri seas ning kaks riiki on tihedad liitlased nii Euroopa Liidus kui ka NATOs.

«Selle kinnituseks on näiteks meie koostöö Läänemere strateegia tegevuskava rakendamisel, Saksamaa osalus NATO küberkaitsekeskuses Tallinnas ja Balti riikide õhuturbemissioonis, aga ka Eesti kaitseväelaste liitumine laevakaitsemeeskonnaga Saksa fregatil Hamburg, kui see saadetakse kaitsma kaubalaevu Atlanta operatsioonil,» ütles Eesti riigipea.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles