Koolid ja lasteaiad eksivad tuleohutusnõuete vastu üha vähem

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuleohutus
Tuleohutus Foto: Margus Ansu / Postimees

Nii mõnedki hariduasutused, seal hulgas lasteaiad ja koolid, ei pea alati tuleohutust puudutavatest nõuetest kinni, mistõttu peab päästeamet alatasa ettekirjutusi tegema. Küll aga on olukord ameti kinnitusel aastate jooksul veidi paranenud.

«Tuleohutusnõuete täitmise probleemide üldine iseloom on tuletõkkesektsioonide või evakuatsiooni valgustuse puudumine ehk ehituslikud probleemid, mis nõuavad suuremaid finantsvõimekusi,» selgitas päästeameti pressiesindaja Evelin Uibokand. Samuti võidakse ettekirjutus teha siis, kui näiteks signalisatsiooni või kustutite hooldus on tegemata ehk siis tuleohutuspaigaldistele, mida peab hooldama, kuid see on tegemata.

Küll aga on päästeameti tuleohutuse talituse juhataja Marko Rüü sõnul haridusasutuste tuleohutusalane olukord aasta-aastalt paranenud. Sellegipoolest on senini neid koole ning ka lasteaedu, kus nende nõuete vastu ikka ja jälle eksitakse.

Näiteks saatis päästeamet mai alguses Tartu linnavalitsusele kirja, milles on uued tähtajad üheksa aasta taguse (!) ettekirjutuse täitmiseks. Nimelt selgub, et juba 2006. aasta kevadel tegi amet ettekirjutuse kolmele Tartu koolile – Tartu Maarja kool, Tartu Forseliuse kool, Tartu Kroonuaia kool. Tänaseks ei ole ettekirjutuse sisu alusel muudatusi sisse viidud kas üldse või on seda tehtud vaid osaliselt.

Tartu linnavarade ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärv ütles Postimehele, et linnal on enamik päästeameti ettekirjutusi täidetud ja neid täidetakse jooksvalt igal aastal vastavalt eelarve võimalustele. Sel aastal näiteks paigaldatakse tuletõkkeuksed Miina Härma gümnaasiumisse, Kroonuaia kooli ja Maarja kooli. Jooksvalt vahetatakse haridusasutustes välja ka evakuatsiooni- ja paanikavältimisvalgusteid.

Tuleohutusjärelevalve kontrollib perioodiliselt tuleohutust haridusasutustes, mida on kokku üle 1300 ehitise. Koolide ja lasteaedade tuleohutus on eriliselt luubi all enne uue kooliaasta algust.

Selleks, et haridusasutused võimalikult ohutud oleks, kehtib neile enesekontrolli aruande esitamise kohustus. Aruandes on kõik punktid sees, mida peab täitma ning ühtlasi on see ka aluseks tuleohutusnõuete täitmisele. Kui enesekontrolli aruanne on tähtajaks esitamata, tuletab päästeamet seda kohustust meelde.

Pääste väljakutsed haridusasutustesse:

2014

Lasteaiad – 7 väljakutset

Koolid – 7 väljakutset

2015 I kvartal

Lasteaiad – 1 väljakutse

Koolid – 1 väljakutse

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles