Saadikute palkade külmutamine lõi riigijuhid kahte leeri

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

President Toomas Hendrik Ilvese arvates lähevad riigikogulased põhiseadusega vastuollu, kui külmutavad oma palgad, õiguskantsler ja saadikud on aga teisel arvamusel.

Oma tänases riigikogu avakõnes viitas president Ilves sellele, et saadikud rikuvad põhiseadust, kui otsustavad külmutada oma palgad, sest vastavalt seadusele saab muuta vaid järgmise koosseisu palku.

«Kui parlament asub populistliku surve all tegema põhiseadusevastaseid seadusi, - lootes, et president niikuinii on sunnitud need tagasi lükkama, siis tähendab see vastutuse veeretamist endalt ära ja kellegi teise kaela,» ütles president, ja lisas, et praegu ei ole mitte vastutuse veeretamise, vaid vastutamise aeg.

Riigikogu nn reformikomisjoni juhtiva Urmas Reinsalu (IRL) sõnul on õiguskantsler neile kahel korral kinnitanud, et palku külmutades ei minda põhiseadusega vastuollu.

«Meie üheks tegutsemise /.../ aluseks on olnud õiguskantsleri analüüs, mis üheselt ütleb, et eesmärgipäraselt põhiseadust tõlgendades on selline külmutamine võimalik,» kinnitas Reinsalu.

Tema sõnul on saadikud kaks korda pöördunud sel teemal õiguskantsleri poole ja mõlemal juhul on saadud sama vastus. Esimest korda küsiti õiguskantsleri hinnangut kevadel, kui see idee välja käidi. Teine vastus saadi eelmisel nädalal ja siis juba konkreetsele palga külmutamise eelnõule.

«Minu arvates on see idee vastavuses avaliku õiglustundega ja hädavajalik praeguses majanduslikus olukorras,» lisas ta. Tema sõnul oleks seda otsust mitte tehes väga raske õigustada muid eelarvekärpeid.

«Juristidel on olnud erinevad seisukohad, aga sellised kaalukamad seisukohad nagu justiitsministri ja õiguskantsleri omad ütlevad, et põhiseaduslikult on seda võimalik nii teha,» tõdes saadik.

Õiguskantsler oma senist arvamust ei muuda, ütles Postimeel.ee'le õiguskantsleri pressiesindaja Jaana Padrik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles