Paet: Eesti peab tähtsaks kiiret reageerimist hädaabiolukordades

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp.
ÜRO lipp. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paet ütles New Yorgis kohtumisel ÜRO humanitaarasjade asepeasekretäri ja hädaolukordade koordinaatori Valerie Amosega, et Eesti peab oluliseks kiiret reageerimist hädaabisituatsioonides.

«Oleme seda teinud käesoleval aastal näiteks Haiti ja Pakistani katastroofide järel, kus oleme aidanud koordineerida abi jõudmist selle vajajateni. Praegugi töötavad Eesti eksperdid nii Haitil kui Pakistanis, kus eestlased koordineerivad abi andmist,» märkis välisminister Urmas Paet ministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

«Hiljuti alustati Pakistanis Sukkuri linnas Eesti päästeekspertide kaasabil välilaagri ülesehitamist 70 ÜRO abitöötaja tarbeks,» lisas Paet.

Vastne ÜRO humanitaarasjade asepeasekretär ja hädaolukordade koordinaator Valerie Amos toonitas head koostööd Eesti humanitaarabi koordineerijate ja ekspertidega. «Meie koostöö kinnitab, et alati ei pea olema panus rahaliselt suur, selleks et olla efektiivne,» ütles Amos.

Välisminister Paet tutvustas ka Eesti plaane rahvusvahelises abitegevuses osalemiseks. «Eelmisel nädalal valitsuses heaks kiidetud riigieelarve eelnõuga astub Eesti olulise sammu meie rahvusvaheliste kohustuste täitmise suunal,» rääkis Paet.

Välisminister Paet kohtus New Yorgis ka Ameerika Juutide Komitee esindajatega, kellega räägiti katkenud Lähis-Ida rahuprotsessist ja selle arengutest, aga ka koostööst Eestis elavate juudi kogukonna liikmetega.

«Eesti juudi kogukond on aktiivne, juutide katusorganisatsioon Eesti Juudi Kogukond tegutseb põhikirja järgi, mis jätkab 1926. aastal välja kuulutatud juudi kultuurivalitsuse traditsioone,» ütles Paet kohtumisel. «Eesti on hukka mõistnud kõik inimsusevastased kuriteod, sealhulgas holokausti. Holokausti õpetatakse koolisüsteemis ning viimasel aastatel on mitmetel Eesti õpetajatel olnud võimalus käia end täiendamas holokaustimuuseumi Yad Vashemi korraldatud kursustel,» märkis Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles