Tartu narkoketi liikmed mõisteti vangi

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil on konfiskeeritud amfetamiin. Illustratiivne foto.
Pildil on konfiskeeritud amfetamiin. Illustratiivne foto. Foto: Lõuna politseiprefektuur

Tartu maakohus tunnistas eilse otsusega neli meest süüdi narkokuritegudes ja mõistis neile vanglakaristused. Tegu oli Tartus amfetamiiniga äritseva narkoketiga.

Kokkuleppemenetluses tunnistati Andres Orav (50), Marek Sinimets (34), Kentti Kägo (31) ja Rauno Kaldmäe (23) süüdi amfetamiiniga äritsemises, Sinimets lisaks ka veel röövimiskatses ja ähvardamises ning Kaldmäe asja omavolilises kasutamises, varguses ja looma julmas kohtlemises.

Eelmise aasta suvel alustati kriminaalmenetlust amfetamiini ebaseadusliku käitlemise uurimiseks, menetluse käigus kogutud tõendid viisid Andres Oravani. Esmalt peeti ta kinni 17. juulil, kuid kuna ta jätkas tegevust, siis 2. novembril kinnipidamise järel taotleti kohtult tema vahistamist.

Süüdistuse kohaselt äritses mees Tartus amfetamiiniga ajavahemikus 2014. aasta maist novembrini. Prokuratuur esitas talle süüdistuse selles, et ta omandas kokku ligi 300 grammi ja 60 tarvitamiskogust amfetamiini, mida ta käitles Tartus. Kõige rohkem on ta narkootikume edasi andnud teisele süüdistatavale, 1983. aastal sündinud Kentti Kägole, kes omakorda andis amfetamiini teistele inimestele edasi.

Andres Orava kinnipidamisel leidsid politseiametnikud tema sokist amfetamiini, mis oli kümneks tarvitamiskoguseks valmis pakendatud, ning tema elukohast üle 21 grammi amfetamiini. «Leitud aine kontsentratsioon võimaldanuks seda enne edasiandmist lahjendada ja sel viisil edasi antavat kogust suurendada,» kommenteeris Lõuna ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Jane Pajus. Kriminaalasja materjalidest nähtub, et süüdistatav sai narkootikumide müügist tulu vähemalt 1120 eurot. Prokuratuuri taotlusel andis kohus loa süüdistatavalt äravõetud sularaha arestida.

Selle kriminaalasja puhul ei olegi nii olulised narkootilise aine äravõetud kogused, vaid see, et politsei sai kiiresti jälile ja likvideeris Tartus teatava stabiilsuse saavutanud narkoketi.

Jälitustoimingute tulemusel jõudsid politseiametnikud ka järgmiste süüdistatavateni. Üks neist on Marek Sinimets ning teine Rauno Kaldmäe. Meestele esitatud süüdistuse kohaselt käitlesid nad Tartus amfetamiini. «Narkootikum anti edasi nii sõpradele kui ka juhututtavatele. Kriminaalasja materjalidest on kogutud näiteks tõendid ka selle kohta, et Marek Sinimets manustas oma elukaaslasele vähemalt 12 tarvitamiskogust amfetamiini,» kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud abiprokurör Jane Pajus. Lisaks sellele politseiametnikud leidsid ja võtsid ära Rauno Kaldmäe elukohas tehtud läbiotsimise käigus amfetamiini sisaldava pulbri, mis oli peidetud korteris asuva külmkapi tihendite vahele.

Oravale mõisteti kolme aasta ja üheksa kuu pikkune vangistus. Sinimetsale mõisteti kolme aasta ja kuue kuu pikkune vangistus, millest kohe tuleb tal ära kanda kuus kuud vangistust. Ülejäänud vangistus mõisteti talle tingimisi kolmeaastase katseajaga.

Abiprokurör Jane Pajus ütles, et selle kriminaalasja puhul ei olegi nii olulised narkootilise aine äravõetud kogused, vaid see, et politsei sai kiiresti jälile ja likvideeris Tartus teatava stabiilsuse saavutanud narkoketi.

Lisaks narkokuritegudele süüdistati Marek Sinimetsa ähvardamises ja selles, et ta üritas varastada Tartu vallas Möllatsi külas asuvas karjääris seisnud ekskavaatorist kütust, kuid sündmuskohale jõudsid G4Si turvamehed. Põgenemisel tegi Sinimets teda kinni pidama asunud turvatöötajate poole kolm lasku stardipüstolist, kuid turvameestel õnnestus mees kinni pidada ning politseile üle anda.

Rauno Kaldmäed süüdistatakse veel lisaks kahe sõiduki omavolilises kasutamises, sülearvuti varguses ja selles, et ta lõi kaikaga ja torkas pliiatsiga hanesid kaela, mille tagajärjel hukkus 13 hane.

Süüdistatavad on varem kriminaalkorras karistatud. Neljast mehest kaks viibib ka praegu kohtu loal vahi all.

Kägole mõisteti kolmeaastane tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga. Eelvangistuses viibis ta juba kolm päeva.

Kaldmäele mõisteti kolmeaastane tingimisi vangistus kolmeaastase katseajaga ning rahaline karistus 640 eurot, millest tuleb tasuda aga 582 eurot, kuna karistuse hulka arvatakse eelvangistuses viibitud kuus päeva.

Tingimisi vangistuse ajal peavad süüdistatavad alluma käitumiskontrollile. Muu hulgas ei tohi nad käitumiskontrolli ajal tarvitada narkootilisi või psühhotroopseid aineid.

Oravalt mõisteti välja kuriteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks 830 eurot. Menetluskuludena peab Orav tasuma 2653 eurot, Sinimets 1837 eurot, Kägo 1872 eurot ja Kaldmäe 1482 eurot.

Eilset kohtuotsust saab vaidlustada 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles