Ergma kutsus Eestit energiasõjas õigeid valikuid tegema

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuumaelektrijaam.
Tuumaelektrijaam. Foto: SCANPIX

Riigikogu esimehe Ene Ergma sõnul käib maailmas energiasõda, mistõttu peab parlament teemasse põhjalikult süvenema ja langetama võimalikult ruttu läbimõeldud otsuseid.


Tuleks mõelda, kas alternatiiv Vene gaasile on Norra gaas või miski muu, rääkis Ergma.

«Soovin, et me arutaksime seda täie tõsidusega, sest energiarindel sõja juba käib. Mida kauem me nende otsustega viivitame, seda keerulisem on neid teha ja ellu viia tulevikus,» kõneles Ergma.

Tema sõnul võiks Eestile hoiatuseks olla Leedu näide, kus ühest küljest anti Euroopa Liiduga liitudes lubadus Ignalina tuumajaam 2009. aastaks sulgeda, teisalt suudetakse uus elektrijaam käima saada ilmselt alles 2015. aastal.

«Mõistlike alternatiivide puudumine võib jätta Leedu lähiaastatel üsna keerulisse olukorda.»

Olukorras, kus Venemaa kasutab energiatarneid poliitilise relvana, on Ergma sõnul loomulik kaaluda kõiki võimalusi, sealhulgas tuumajaama rajamist Eestisse.

«Tahaksin teie käest küsida, kas soomlased, prantslased või rootslased käituvad eestlastest rumalamalt, kui nad on võtnud kasutusele tuumaenergeetika,» küsis ta riigikogulastelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles