Venemaa lubas väed Gruusia puhvertsoonist välja viia

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy surumas kätt Vene riigipea Dmitri Medvedeviga tolle residentsis Moskva lähedal.
Prantsusmaa president Nicolas Sarkozy surumas kätt Vene riigipea Dmitri Medvedeviga tolle residentsis Moskva lähedal. Foto: AP / Scanpix

Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy kinnitusel on Venemaa nõustunud tõmbama oma väed kuu aja jooksul täielikult välja Gruusia territooriumilt, kuid mitte Abhaasiast ja Lõuna-Osseetiast.

 

 Sarkozy ütles ajakirjanikele pärast tänaseid kõnelusi toimunud pressikonverentsil Moskvas, et uus Venemaaga saavutatud kokkulepe näeb ette ühe kuu jooksul täielikku vägede väljaviimist Gruusiast, vahendas AFP.

Separatistlikke provintse see kokkulepe aga ei puuduta. Vene vägede võimalikku väljaviimist nendest piirkondadest tulevikus pressikonverentsil ei mainitud.

Prantsusmaa president rõhutas teise tähtsa saavutusena Moskva nõustumist paarisaja Euroopa Liidu vaatleja saatmisega Lõuna-Osseetiasse. Venemaa riigipea Dmitri Medvedev omakorda kinnitas pressikonverentsil, et väed tuuakse Gruusiasse loodud puhvertsoonist välja, kui sinna on saabunud rahvusvahelised jõud, vahendas Reuters.

BBC Newsi andmetel on Venemaa lubanud kõrvaldada ka tähtsa kontrollpunkti Phothi sadamalinna juurde ühepoolselt loodud puhvertsoonist, ent vaid juhul, kui Thbilisi garanteerib, et ei lähe Abhaasiat jõuga tagasi vallutama.

Medvedev rõhutas tänasel pressikonverentsil taas, et tema otsus tunnustada Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust on lõplik ning ei kuulu ümberlükkamisele. Ta teatas, et sellel teemal algavad järgmise kuu keskel rahvusvahelised läbirääkimised, mis lükatakse 15. oktoobril käima Genfis. Sarkozy mõistis tunnustamisotsuse hukka.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles