Open Spirit: leitud on juba viis meremiini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit 2015 osalevad laevad.
Miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit 2015 osalevad laevad. Foto: Kaitsevägi

Eesti vetes reedel alanud Baltimaade suurimal miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit 2015 on leitud  tänahommikuse seisuga juba viis meremiini.

Naissaare ja Aegna lähistel leiti viis Esimesest maailmasõjast pärit Vene meremiini M08, millest kolm on kahjutuks tehtud, ütles Postimehele mereväe teabeohvitser leitnant Aivo Vahemets.

Open Spirit 2015 eemärgiks on Eesti veeteede puhastamine maailmasõdade-aegsetest lõhekehadest ning operatsioonil osalevate üksuste vahelise koostöö harjutamine. Operatsioonil, mis kestab 15.-29. maini, osaleb 15 riiki, 19 laeva ja seitse tuukrimeeskonda – kokku ligi 800 mereväelast.

Eesti mereväe juhitaval operatsioonil on kolm tegevuspiirkonda: Tallinna laht, Irbe väin ning Muhu ja Saaremaa rannik. Tallinna lahes ja Irbe väinas tegutsevad miinitõrjelaevade grupid, kelle ülesandeks on avastada ja kaardistada või teha kahjutuks tegevuspiirkonnas leitud lõhkekehad. Lisaks laevadele kasutatakse lõhkekehade avastamiseks ka viite mehitamata pealveedrooni.

Läänemeres on maailmasõdadest jäänud merre umbes 80 000 meremiini. Aastate jooksul on Open Spiritiga avastatud ja identifitseeritud üle 400 lõhkekeha. Eesti vetes kokku on leitud pea 900 veealust lõhkekeha

Tänavusel miinitõrjeoperatsiooni kooseis on arvukas ja rahvusvaheline. Osa võtavad nii Ameerika Ühendriigid, Belgia, Eesti, Holland, Kanada, Leedu, Läti, Norra, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Soome, Taani kui ka Ühendkuningriigid. Lisaks osalevad õppusel oma laevade ja meeskondadega NATO 1. miinitõrjeeskaader (SNMCMG1) ja Balti miinitõrjeeskaader (Baltron).

Eesti merevägi osaleb miinitõrjeõppusel miinijahtijatega Admiral Cowan ja Sakala ning tuukri- ja toetuslaevaga Tasuja. Lisaks ligikaudu sajale Eesti mereväelasele võtab miinitõrjeoperatsioonist osa ka kümmekond Tallinna maleva meredivisjoni kaitseliitlast.

Open Spirit on alates 1995. aastast iga-aastane operatsioon, mis toimub rotatsiooni korras Eestis, Lätis või Leedus. Eestis toimus Open Spirit viimati 2012. aastal, esmakordselt aga 1998. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles