Politoloog: IRLi tulevane esimees peab looma erakonnale uue kuvandi

Indrek Mäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai
Vello Pettai Foto: Sille Annuk / Postimees

Politoloog Vello Pettai hinnangul peab Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) oma rekordmadala toetuse tõstmiseks oma kuvandit oluliselt uuendama ning sõltumata sellest, kas erakonna suurkogu valib 6. juunil uueks parteijuhiks Margus Tsahkna või Jaan Männiku, seisab uuel liidril ees põhjalik ülesehitustöö.

Senine erakonna esimees Urmas Reinsalu ei täitnud Pettai hinnangul soovitud määral talle pandud ootusi. «Reinsalu ei suutnud luua tugevat kuvandit, mis erakonda konkurentidest eristaks, pigem andis ta seda ära,» ütles Pettai Postimehele.

Uus liider peab kujundama IRLile uue näo. «Küsimus on selles, kuidas erakonda poliitilisel maastikul positsioneerida. Tähtis on valijale selgeks teha, kus võrreldes Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ja Reformierakonnaga asutakse. Kui seni on IRL paremkonservatiivset skaalat edukalt monopoliseerinud, siis uute erakondade tulekuga on konkurentsis keerulisem ellu jääda,» selgitas Pettai.

Isamaa ja Res Publica Liidu eeliseks võrreldes EKREga on Pettai hinnangul poliitikas olemise kogemus ning oskus valitseda tugevate ministritega. «Samas on selge, et kui Eesti Konservatiivne Rahvaerakond professionaliseerub, läheb IRLi olukord veelgi raskemaks,» ütles politoloog.

Pettai selgitas, et IRLiga poliitilisel skaalal sarnaselt paiknevate erakondade populaarsus on terves Euroopas langustrendis. «Ka Prantsusmaal kaotavad konservatiivid paremäärmuslikule Rahvusrindele pidevalt hääli,» tõi ta näite.

Selle taustal võiks Pettai hinnangul IRLi populaarsust tõsta senisest euroskeptilisema ning rahvusekesksema kuvandi loomine.

Olukorras, kus IRLi uueks esimeheks saab tõenäoliselt Margus Tsahkna, peab viimane küllaltki keerulise sotsiaalministri ameti kõrvalt leidma erakonnaga tegelemiseks piisavalt aega. «Vaja on inimesi motiveerida ja uusi sihte seada ning lahendada erakonnasiseseid hõõrumisi,» ütles politoloog.

IRLi ühinemist mõne teise erakonnaga Pettai tõenäoliseks ei pea. «Ma ei näe Isamaa ja Res Publica Liidu puhul otsest vajadust kellegagi liituda,» lausus ta.

Erakonna sisevalimised Vello Pettai arvates valitsuskoalitsiooni tervist ei mõjuta, sest «IRL on võrreldes sotsidega seni oluliselt vähem kisa tõstnud.»

IRLi toetus on uuringufirma TNS Emori andmetel langenud alates mullu novembrist ning on praegu viimase kümmekonna aasta madalaim. Värskete küsitlusandmete kohaselt toetab erakonda kaheksa protsenti valijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles