Pentus-Rosimannus: kohustuslik põgenikekvoot võib viia suurte probleemideni

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul võib kohustusliku üleeuroopaliidulise põgenikekvoodi sisseseadmine viia mõne aasta pärast veelgi suuremate probleemideni.

«Tuleb aru saada nende liikmesriikide frustratsioonist, kus pagulaste arv on kasvanud väga kiiresti ja olukord seetõttu keeruline. Ebaselge metoodika alusel tekkinud kvootide põhjal sisserännanute ümberjagamine ei pruugi olla sellele probleemile aga ei lühi- ega pikaajaline lahendus,» ütles välisminister.

Tema sõnul tasuks rahulikult mõelda ka sellele, millise signaali migratsioonisurve alla sattunud Euroopa Liit kvootide sisseseadmisega annab.

«Kas kvootide alusel ebaseaduslikult Euroopa Liitu saabujate jagamine liikmesriikidesse vähendab kuidagi seda survet või annab hoopis uue tõuke täiendavaks ebaseaduslikuks migratsiooniks? Aitaks see kuidagi lõhkuda inimsmugeldajate võrgustikku või aitab sellele hoopis kaasa?  Kuhu Euroopa Liit selliste kvootide sisse viimise järel kümne aasta pärast jõuaks?» küsis Pentus-Rosimannus.

Välisminister märkis, et loomulikult tuleb aidata neid, kes tegelikku abi vajavad, kuid vahet tuleks teha sõjapõgenike ning nende illegaalsete immigrantide vahel, kelle rände põhjused on majanduslikku laadi.

«Meie pingutused peaksid olema keskendunud ennekõike esimeste aitamisele, nii Euroopas kui ka seal, kust nad liikvele on läinud, vastavalt ÜRO põhimõtetele,» lausus Pentus-Rosimannus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles