Hitleri raamatut levitanud Teinonen pääses karistuseta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Teinonen
Risto Teinonen Foto: Lauri Kulpsoo

Lõuna politseiprefektuur lõpetas eelmisel nädalal Iseseisvuspartrei juhatuse liikme Risto Teinoneni suhtes algatatud väärteomenetluse, mis puudutas teose «Adolf Hitler - vabastaja» kordustrüki väljaandmist ja levitamist.

Politsei alustas mullu 4. mail Teinoneni suhtes raamatu levitamise väärteomenetlust karistusseadustiku vaenu õhutamise pargrahvi järgi. Politsei uuris menetluse käigus teose levitamise võimalikku seost aprillirahutustega.

Menetlust alustas Põhja politseiprefektuur, hiljem võttis uurimise üle Lõuna politseiprefektuur, ütles Lõuna politseiprefektuuri pressiesindaja Marge Kohtla.

Kuna põhjuslikku seost aprillirahutuste ja teose levitamisega ei tuvastatud, leidis politsei, et Teinoneni tegevuses puuduvad vaenu õhutamise tunnused ning lõpetas 2. septembril 16 kuud väldanud menetluse.

MTÜ Uus Euroopa, mille juhatusse Teinonen kuulub, andis mullu välja teose «Adolf Hitler - vabastaja» kordustrüki. Raamat ilmus esmakordselt Eestis Natsi-Saksamaa okupatsiooni ajal, see kujutab Hitlerit kõigi aegade suurima isiksusena ning kujutab juute Euroopa hädade allikana.

Teosele menetluse käigus tellitud semiootikaekspertiis leidis, et «Adolf Hitler - vabastaja» on propagandistliku iseloomuga ning et teos solvab nii tänapäeva juudi kui saksa rahvast.

Politsei tõdes väärteomenetluse määruses, et «natsismi hukkamõist Nürnbergi protsessil seab üllitise vastuollu Euroopa Liidu ja maailma huvidega».

Teinonen on natsilembuse tõttu olnud ligi kaks aastat kaitsepolitsei huviorbiidis ning mehe tegevuse suhtes on algatatud kriminaalmenetlus.

Esiteks kahtlustatakse omal ajal skautluse toetamise eest kodakondsuse saanud ja presidendilt Maarjamaa Risti pälvinud Teinoneni poolsõjalise natsirühmituse loomises, mida nii kaitsepolitsei kui ka prokuratuur käsitavad põhiseadusliku korra vastase ühenduse loomisena. Lisaks uuritakse, kuidas Teinonen üritas organisatsiooni liikmeid värvata.

Teinonen on avalikkuses tuntuks saanud ürituste korraldamisega, millel kasutatakse Natsi-Saksamaa sümboolikat.

Saksa politsei pidas 19. juulil Teinoneni ja tema kaks kaaslast kinni Saksa-Poola piiril ning algatas nende autost leitud natsipropaganda kahtlusega esemete pärast kriminaalasja. Politsei leidis nende autost haakristiga käesidemeid ja Saksamaal keelatud sisuga raamatuid.

Politsei võttis neilt kontrollimiseks ära ka kaheksa eksemplari Mart Laari raamatut «Eesti Leegion sõnas ja pildis». Saksa prokuratuur kinnitas augusti alguses, et seda raamatut ei pea nad natsipropagandaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles