Sotsid tahavad looduskaitsealadele omavoliliselt ehitatud hoonete riigistamist

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varbla laidude maastikukaitse-eeskirja järgi Pihelgalaiul elumaja ja sauna ehitada ei oleks tohtinud. Ometi andis Varbla vald selleks loa ja seal nad nüüd on.
Varbla laidude maastikukaitse-eeskirja järgi Pihelgalaiul elumaja ja sauna ehitada ei oleks tohtinud. Ometi andis Varbla vald selleks loa ja seal nad nüüd on. Foto: Artur Sadovski

Sotsiaaldemokraadid tahavad täna riigikogus algatatud seadusemuudatusega anda valitsusele õiguse riigistada looduskaitsealadele püstitatud ebaseaduslikud ehitised.

Sotsiaaldemokraatide eelnõu lubab valitsusel võtta loodusreservaadis või sihtkaitsevööndis asuvad ebaseaduslikud ehitised tasu maksmata riigi omandisse ja kasutada neid edaspidi üldistes huvides - näiteks teaduslikel uuringutel, kaitseala hooldamisel või loodushariduslikel eesmärkidel.

Erakonna liikme ja loodusmehe Mark Soosaare sõnul on viimasel ajal sagenenud juhtumid, kus kaitsealustele laidudele või rannikule on kerkinud omavolilised ehitised, enamasti suvilad. «Selliseid ehitisi on 40 ringis,» märkis ta.

Kõige räigem juhtum on teada Pärnumaalt Pihelgalaiult, kus Varbla vallavalitsus väljastas ebaseadusliku loa taluhoonete ehitamiseks. Samas kehtib taolistel linnukaitsealadel kevadest sügiseni täielik liikumiskeeld.

Täna on võimalik nõuda ebaseaduslike ehitiste likvideerimist. Soosaare sõnul ei ole kaitsealadel lammutamine sageli otstarbekas, kuna see kahjustab omakorda niigi habrast loodust.

Looduskaitse- ja ehitusseaduse muutmiseelnõu järgi hakkab omavoliliste majade riigi omandisse võtmist korraldama keskkonnaministeerium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles