Arhitektid nõuavad superministeeriumi hoonele konkurssi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumide ühishoone
Ministeeriumide ühishoone Foto: Riigi Kinnisvara AS

Eesti Arhitektide Liit (EAL) saatis Tallinna Linnaplaneerimisameti juhatajale Anu Hallik-Jürgensteinile pöördumise, milles kinnitas, et kesklinna kavandatav ministeeriumide ühishoone peab sündima vaid läbi avaliku arhitektuurikonkursi. 

Liidu sõnul on tegemist olulisel määral Tallinna linnaruumi kujundava esindushoonega, mis jääb Eesti pealinna avalikku ruumi aastakümneteks.

«Ministeeriumide ühishoone on Eesti riigi esindusobjekt, mille suhtes on avalikkusel kõrgendatud huvi ja ootused,» kirjutas EALi president Indrek Allmann Liidu nimel saadetud pöördumises. «Pöörame teie tähelepanu ka asjaolule, et olemasoleva hoone lammutamise ja selle asemele täiesti uue hoone ehitamisega muudetakse kehtestatud detailplaneeringus sätestatud põhimõtteid.»

«Eesti Arhitektide Liit on jätkuvalt seisukohal, et sedavõrd olulise sümbolehitise projekt saab sündida vaid läbi avaliku arhitektuurivõistluse, mis vastab heale tavale, nagu see on kirja pandud EALi arhitektuurivõistluste juhendis,» märkis Indrek Allmann.  

«Mistahes ehitusprojektid, mis pelgalt kavandavad olemasoleva hoone asemele uue hoone, ei ole käsitletavad 2007. aastal toimunud võistluse võidutöö edasiarendusena, sest olemasoleva hoone lammutamine tähendab oluliselt muutunud lähteülesannet ja oluliselt avaramaid valikuvõimalusi, mis on jäänud võistlusel ja detailplaneeringu menetlemisel läbi kaalumata,» sõnas Indrek Allmann.

«Arendaja väljapakutud eskiisil ei ole varasema võistlusega mingit kokkupuudet, töö ei vasta detailplaneeringule ja me ei pea vajalikuks selle eskiisi kohta täpsemat arvamust avaldada.»

Eesti Arhitektide Liit on Eesti arhitektide, maastikuarhitektide ja arhitektuuriteadlaste organisatsioon, millel on 394 liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles